Рубрики
UKRAINE

В Києві покажуть виставку відомого французько-американського художника

6 вересня галерея Triptych: Global Arts Workshop представить «БІБЛІОФІЛ», першу в Україні виставку картин всесвітньо відомого французько-американського художника Давіда Жісти. Нова живописна серія присвячена улюбленій темі митця: книгам. Балансуючи між фігуративом та абстракцією, між предметністю та трансцендентністю, полотна переносять нас у дивний пороговий світ підземних читалень, архівних сховищ, переповнених бібліотек … Томи, що густо заселяють його полотна, не просто стилістичний вибір або буквальна відсилка до літературної культури. Натомість, вони мають глибинне символічне значення.

«Книги завжди були присутні в моєму житті, як об’єкти, що входять у мій щоденний простір, так і джерела інформації та історій. Моя родина збирала книги з тією ж пристрастю, як Мольєрівський Гарпагон збирав гроші! Книги мають стимулюючу роль у моїй уяві. Картини бібліотек – це метафоричне уявлення мого внутрішнього життя: окрема людина, іноді споглядач, часто помиляється серед власної безлічі історій та персонажів, які їх складають. Ця тема також ставить під питання наші відносини до знань та інформації; як ми її набуваємо, як ми її передаємо?», — коментує художник Давід Жіста.

Серед митців, що вплинули на його творчість, Давід Жіста називає Лучо Фонтана, засновника спаціалізму, Френсіса Бекона, Лукіана Фрейда, Марка Ротко, Поля Сезанна, Сая Твомблі та Тінторетто, але він не менш зацікавлений у роботі своїх сучасників і виплекує нові таланти під час власної педагогічної практики.

Давід Жіста — французько-американський художник, скульптор, графік, викладач. Народився і виріс у Парижі, останні 20 років розділяє свій час між Францією та США. У 1990 році закінчив Національну вищу школу образотворчих мистецтв (École nationale supérieure des Beaux-Arts). Незабаром після цього юний Жіста отримав кілька престижних винагород (у тому числі і Prix de Vitry, 1993 р.), і привернув увагу Darthea Speyer Gallery у Парижі та Gary Marks Gallery в Чикаго. Після резиденції в Чикаго в 1996 році, місто стало другим домом для художника. Регулярно виставляючись по всьому світу, саме в Чикаго художник залишив найзначніший слід, зробивши такі великі мистецькі внески, як серія монументальних картин для готелю Sofitel Chicago Watertower (2001 р.) та фреску, присвячену працівникам сфери обслуговування міста Чикаго в Терміналі 2 Міжнародного аеропорту Чикаго О’Хара (2005 р.). У 2015 році Жіста заснував міжнародну мистецьку спільноту «BABEL». Ненаситний читач і мандрівник, Давід Жіста любить джаз і блюз.