Рубрики
UKRAINE WORLD

У Києві покажуть документальний фільм «Хто вкрав Banksy»

9 жовтня в київській Малій опері відбудеться показ документального фільму «Хто вкрав Banksy». Провокаційна історія про те, як мистецтво, створене нелегально, може бути вкрадене і продане.

Фільм розповідає про те як у 2007 році в Палестину прибув всесвітньо відомий англійський художник стрит-арту, політичний активіст і режисер Бенксі, який залишив там кілька графіті на стінах. Когось ці малюнки привели в невимовний захват, а хтось назвав їх жалюгідною подобою мистецтва. Але одного разу місцевому таксисту прийшла в голову чудова ідея вирізати шматок стіни із зображенням ізраїльського солдату, який перевіряє документи віслюка, і продати його на Ebay.

Італійський режисер Марко Прозерпіо зняв дебютне документальне кіно про історію однієї з найзухваліших картин культового художника. Кінострічка про історію графіті прямо на стіні, що розділяє Палестину та Віфлеєм, вразить глядача не тільки сміливою задумкою, але і реакцією самих жителів по обидва боки «стіни».

За версією журналу Cineuropa «фільм також успішно показує, чому Бенксі вирішив відкрити The Walled Off Hotel (обнесений стіною) готель у Віфлеємі. Це не тільки успішний спосіб привернути увагу світових ЗМІ, щоб повідомити про стіну, але також заява про те, що набагато важче перефарбувати або вкрасти його роботи». Кінокритики називають цей фільм «вражаючою інтернаціональною колаборацією»: режисер – італієць Марко Прозерпіо, місце дії – місто Віфлеєм на Західному березі річки Йордан, герої – зірка британського арту і прості палестинці, оповідач, як уже було сказано, – Іггі Поп.

Бенксі – один з найбільш таємничих художників. Його справжнє ім’я досі невідоме громадськості. Роботи Бенксі викрадають серед білого дня, ними захоплюються і вважають бездарними одночасно. В них є місце і політиці, і іронії, і мистецтву. Те ж саме відбулося і з палестинськими графіті художника: в когось вони викликали роздратування, хтось сприйняв їх як справжнє мистецтво, але одна людина побачила в них можливість заробити.

Квитки за посиланням: https://concert.ua/ru/booking/kto-ukral-banksy