Рубрики
UKRAINE

Відкриття виставки Kinder Album у київській галереї Voloshyn Gallery

11 жовтня у київській галереї Voloshyn Gallery відбулося відкриття персонального проекту львівської художниці Kinder Album «Не для розголосу: секретно і цілком таємно».

У своєму новому проекті авторка створює альтернативну хроніку подій, правдивість яких є загадкою, запропонованою глядачеві для міркування. При вході до виставкової зали глядач натрапляє на перелік всіх персонажів, яких можна впізнати в експонованих мальованих та скульптурних зображеннях: Володимир Набоков, Джером Селінджер, Мерлін Монро, Інгмар Бергман та інші. Проте, такий реєстр-підказка є лише путівником, що може допомогти глядачеві ідентифікувати постаті знаменитостей. Підказка ж ця непевна вже тому, що її довідка не є вичерпною: серед «очевидних» героїв чимало і таких, яких розпізнати сторонньому неможливо, так само, як і перевірити, чи не вигадала їх художниця. У той же час, персонажів-знаменитостей часто зображено у дивних чи неочікуваних ситуаціях, достовірність яких також є вкрай сумнівною. Ці ситуації могли мати місце в реальності, однак, з’ясувати, наскільки вони правдиві, та де авторка про них почула і чи не домислила вона щось, видається неможливим. Так на одному з представлених малюнків ми бачимо славетного композитора Шостаковича. Колись він брав участь у гасінні пожежі в Ленінграді, доказом чого є документальні фотографії, де можна побачити Шостаковича у формі пожежника. Втім, авторка пропонує власну інтерпретацію подій – і перед нами постає оголений композитор у касці, який сидить на лаві навіть не намагаючись ліквідувати пожежу, а палає ніщо інше як його рояль. Цей архів цікавих, але недостовірних історій, що їх створює Kinder Album, є такою собі саморобною версію жовтої преси: саме обіцянка чогось секретного і таємничого робить запропоновані нею історії цікавими для глядача.

Малюнки доповнює ряд мініатюрних скульптур завбільшки із чашку для чаю. Сюжети, які розіграно тут, здебільшого, стосуються або вбивства, або самовбивства персонажів, провокативні подробиці життя яких висвітлюють малюнки. Але і тут для глядача так і лишатиметься питанням, чи всі «неочевидні» персонажі є відомими і чи всі вони потенційно можуть бути розпізнані. Розіграні скульптурні сцени підписано показово нейтрально: «Інцидент №_», тож глядачеві доведеться розраховувати лише на власну розсудливість та винахідливість у з’ясуванні сутності того, що трапилось з персонажами.

Проект «Не для розголосу: секретно і цілком таємно» є продовженням Kinder Album практики дитячого альбому. Художниця імітує дитячий стиль завдяки використанню різноманітних засобів та матеріалів: фломастерів, фарби та м’якої глини для ліплення. Здебільшого, у роботах Kinder Album форма, що наслідує дитячу манеру виконання, резонує із «дорослими» темами та сюжетами, з якими працює художниця, – саме такий ефект вирізняє Kinder Album з-поміж інших авторів.

Фотография: Дарья Кручинина https://www.instagram.com/odarka_kruchinina/