Рубрики
UKRAINE

Жанна Кадирова отримала головний приз ярмарку Pulse Miami Beach 2018

Українська художниця Жанна Кадирова отримала головний приз ярмарку Pulse Miami Beach 2018 — Pulse Prize. Проект художниці «Маркет» представлений київською галереєю Voloshyn Gallery.

У Маямі художниця показала оновлену третю версію проекту «Маркет» (2017–2018 рр.), презентація якого, традиційно, відбулася у формі перформансу. У цій роботі авторка відтворює атмосферу типового продуктового кіоску с усіма його атрибутами: важільними терезами, пластмасовим стільцем, ящиками для овочів та фруктів тощо. Самі «продукти» Кадирова створює з різноманітних важких будівельних матеріалів: кахлів, бетону та натурального каменю. Пропонуючи відвідувачам стенду придбати арт-об’єкти на вагу, авторка порушує прийняті на арт-ринку правила ціноутворення на твір мистецтва та ставить питання щодо того, як формується наше уявлення про цінність, матеріальну чи духовну.

Зважаючи на тропічний клімат Маямі, авторка розширює асортимент свого «кіоску» екзотичними фруктами. Тож, окрім вже звичних ковбас та кавунів, на прилавку можна побачити папаю, карамболь, апельсини, мандарини та гранати. Формат site-specific дає знати про себе і в логіці ціноутворення, адже, за задумом художниці, ціна за 1 грам дорівнює локальній грошовій одиниці тієї країни, де відбувається презентація.