Рубрики
UKRAINE

Третій Український проект по обміну принтами покажуть в Києві

18 грудня в галереї Gallery 83 відбудетеся відкриття виставки робіт-учасників Українського обміну естампами ІІІ UPE (Ukrainian Print Exchange).

ІІІ UPE (Ukrainian Print Exchange) – Третій Український проект по обміну принтами. За цей час в ньому взяло участь близько 100 українських та зарубіжних художників-графіків, завдяки чому можна буде побачити зріз сучасних мистецьких ідей.

Суть обміну полягає в тому, що кожний учасник надсилає лімітований тираж з 14 принтів заданого розміру, створених спеціально для обміну. Дозволяється використовувати будь-які відомі класичні техніки станкового друку. Майстерня-організатор обміну, НАПАПЕРІ, залишає 2 естампи для архіву та виставки-продажу, інша частина тиражу способом вибіркового жеребу повертається учасникам. Таким чином, кожний художник по завершенню обміну має у власній колекції роботи своїх колег. Беручи участь в подібних обмінах по всьому світу, художник має унікальну можливість зібрати вдома власну колекцію оригінальних естампів.

Презентовані кожен власним твором у рамках виставки, мистці ніби створюють віртуальний проект, де спільним є лише вид мистецтва — графіка. Автори ведуть боротьбу з матеріалом (металом, каменем, лінолеумом, деревом), який диктує їм свої правила. В одному просторі можна буде побачити і вираження професійних навичок, і відсилки до історії, і претензію на актуальність, і шанобу до власної традиції, і потяг до інтимних переживань.

Художник, галеристка та колекціонер Іра Гвоздик, яка сама була неодноразовим учасником обмінів принтами за кордоном, стала організатором і куратором схожого проекту в Україні. Спільно з друкарською майстернею НАПАПЕРІ вона створила перший в Україні обмін естампами в надії, що українська графіка поступово вийде на новий рівень та зможе позмагатись за своє місце на світових арт-ярмарках.

«Паралельно хочу провести благодійний ярмарок з продажу оригінальних естампів зі своєї колекції (офорти, гравюри, літографії, монотипії). Кошти підуть на подарунки діткам з особливими потребами, якими опікується благодійна організація “Вартимей”, де працює моя подруга. Роки 2 тому ми з ними зробили близько 15 робіт в оригінальній друкованій техніці. Планую їх також виставити на продаж як лоти і провести щось на зразок тихого аукціону. Родзинкою ярмарку стануть лоти вже відомих українських графіків, які з радістю надали свої естампи для цієї події» — ділиться планами власниця Gallery 83 Ірина Гвоздик.