Рубрики
UKRAINE

День закоханих у Щербенко Арт Центрі відсвяткують виставкою Олександра Ройтбурда

14 лютого в Щербенко Арт Центрі відкриється виставка Олександра Ройтбурда «День закоханих», яка презентує нову серію робіт художника, присвячених темі кохання.

Ця серія є своєрідним логічним продовженням попередньої під назвою «Копії для підміни», що постала реакцією Ройтбурда на безпідставні звинувачення у намірі підмінити колекцію Одеського художнього музею, директором якого начебто саме для цього він і став. Серія «копій» дійсно з’явилася, але дещо несподіваною. Замість точного відтворення глядачі побачили «супрематичні алюзії», що водночас і звели нанівець звинувачення, і підтвердили гармонійне поєднання директора державного музею і художника-постмодерніста в одній особі.

Важливий елемент в роботах-«копіях» – умовність, або навіть відсутність обличь у героїв та героїнь з видатних полотен, що входять до колекції музею. Послідовне запозичення «абстрактного каркасу» з «Селянських циклів» Малевича доповнилося іронічною впевненістю: хтось різниці навіть і не помітить, а sapienti sat.

Але остання робота із цієї серії і перша у Дні закоханих – із чітко прописаним обличчям самого Ройтбурда. 31 грудня художник (за щорічною традицією) написав автопортрет – парафраз на чергову картину з музейної колекції, «Алегорію живопису» невідомого художника ХІХ століття. Заклякла та вимушена поза алегорії в переосмисленні сучасного художника набуває очікуваної самоіронічності та не зовсім очікуваного розгортання теми кохання. Так, митець-алегорія – це герой-коханець, представлений на початку умовного сюжету.

У серії «День закоханих» розповідається гіпертекстова історія кохання. Історія довжиною в день, у ніч, або в нескінченність. У ній є спокуса, відвертий еротизм, страждання, пожертва, флірт і романтичність, пропущені крізь призму світового мистецтва. Інакше й бути не могло, адже життя коротке, мистецтво вічне, а любов… вона різна.

  • Відкриття: 14 лютого о 19:00 
  • Щербенко Арт Центр (вул. Михайлівська, 22B)
  • Вхід на виставку — вільний
  • Виставка триватиме з 14 лютого по 16 березня