Рубрики
UKRAINE

Видавництво ArtHuss відкрило новий арт-сезон в ІПСМ

29 серпня в Інституті проблем сучасного мистецтва відбулося відкриття виставки “Однаково різні. Частини мови”, організатором якої виступило видавництво ArtHuss.

В рамках експозиції свої роботи представили відомі художники Петро Бевза, Костянтин Зоркін, Віталій Кохан та Сергій Радкевич.

Чому саме частини мови? Кожен з митців користується своєю пластичною, візуальную мовою. Кожен з них створює свою індвідуальну мову, роблячи внесок у загальну.

Серія робіт, яку предствив Константин Зоркин, містить у собі магічну інформацію, що записана за допомогою пластичних знаків. “Цей принцип диктує умови свого прояву і існування на всіх рівнях. Це стосується матеріалів, композиції, пропорцій. В результаті формується внутрішній канон, система правил і заборон. Цей канон пропускає тільки певні форми, дозволяє їм розвиватися в певній системі координат, звільняє їх від тимчасових і особистісних зв’язків, залишаючи тільки характеристики, необхідні для передачі магічної сили, не перекладену мовою слів”, — розказує художник.

Петро Бевза представив роботи із серії “Інний”, що в перекладі зі староукраїнської означає “інший”: пластичне бачення реальності, продумано-символічне упривілеювання певних колірних зон (так, по-новому, “по-інному”, звучить жовтогарячий, неабияк ускладений; не пасе задніх і малиново-рожевий), близькоспоріднене композиційно-фактурне рішення, за яким рішучий, майже енгрівський контур гармонійно взаємодіє із романтичною, пульсуючою плямою (в якій і розчиняється). Вигадлива конфігурація, розмивання кордонів — у прямому і переносному сенсах.

Полотна, графіка та інсталяції Сергія Радкевича об’єднані назвою “В межах свідомого/ Персональний міф”. Митець говорить по цю серію робіт так: “Персональний міф – ідея виробництва приватної території, де художник може бути “творцем”. Головною точкою відліку є суб’єктивне “Я” і створення умовного простору в межах 4 кутів полотна. Територію, що виростає з космічно чорного хаосу, де відсутні поняття болі, суперництва, соціальних перегонів, переможців і переможених. Простір нової приватної історії, який я в змозі контролювати і вигадувати нові міфи, що можуть бути реальністю у майбутньому. Створити територію ЛЮБОВІ, що прориває чорний…”

Це вже друга виставка під назвою “Однаково різні”. За словами організатора, президента видавництва ArtHuss Костянтина Кожемяки, ця серія експозицій дозволяє інтегруватися ще більше до арт-екосистеми.

“Займаючись виключно видавництвом книжок і при цьому нічого не робити на практиці, можна залишитись поза своєю аудиторією, поза контекстом. Дана серія проектів – моя особиста соціальна інвестиція”, — резюмував Кожемяка.