Рубрики
UKRAINE

Відкриття виставки «Революціонуймо» у Мистецькому арсеналі

21 листопада у Мистецькому арсеналі відбулося відкриття виставки «Революціонуймо». Це міжнародний проект-дослідження, що об’єднує мистецькі й музейні інституції з України і Нідерландів. Понад 30 сучасних митців та мистецьких груп з 15 країн мовою інсталяції, живопису, мультимедій, відео та фото говорять про події революцій, аналізують революцію як суспільне явище. Особистий, критичний і ретроспективний погляд фокусується на особливій історичній події – Революції Гідності. На виставці також представлені артефакти з фондів Національного музею Революції Гідності.

Різноманітність учасників та творів є спробою вийти за вже набуті шаблони у сприйнятті Революції Гідності. «Революціонуймо» вписує події в Україні у ширший світовий контекст, показуючи водночас унікальність та універсальність певних ситуацій, подій, явищ. Виставка демонструє, що прагнення свободи, гідного рівня життя, поваги до громадян є універсальними принципами, які поділяють всі люди.

Проект створює можливість для відвідувачів дослідити, згадати, обговорити, залишити свої думки про Революцію Гідності. Виставка стає майданчиком для відкритого обговорення про те, якою є роль мистецтва та митців у часи революції та можливість/спроможність говорити про недавні історичні події мовою мистецтва.

«Виставка «Революціонуймо» – це спроба поставити український досвід протесту, революції, у світовий контекст. Подивитися, що ми можемо розповісти світові і де в світі можемо побачити спорідненість. П’ять років – це достатній відрізок часу, щоб почати осмислювати наш Майдан не лише з точки зору української історії, але і в широкому світовому вимірі», — коментує генеральна директорка Мистецького арсеналу Олеся Островська-Люта.

«Події Революції Гідності, такі водночас надихаючі й демотивуючі, радісні й трагічні, зрозумілі й не дуже, для мільйонів українців ще не стали історією. На це потрібен час аби з’ясувати, збагнути, загоїти. Але не забути. «Революціонуймо» пропонує сучасний арт-простір для нових роздумів, переосмислення, інтерпретацій складного минулого. Митці формували ідентичність Євромайдану і були його авангардом. Сподіваємося, що в стінах Мистецького Арсеналу відвідувачі відкриють ще не пізнані виміри революційної стихії Майдану в ширшому контексті, відчують себе вільними і відповідальними співтворцями нашої історії», — коментує генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

«Я ніколи не могла уявити, що житиму за часів революції та війни у моїй країні. Здавалося такі важливі події належать історії, про них можна прочитати у книжках. Наразі нас відділяє 5 років від Революції Гідності, а війна на сході все ще триває. За часів, коли твориться історія, мені видається важливим подивитися на українську революцію через оптику сучасного мистецтва, спробувати осмислити власний досвід за допомогою метафор, узагальнень, паралелей з іншими протестними рухами в різних куточках світу», — коментує співкураторка виставки Катерина Філюк.

«У 2013, коли люди в Україні вийшли на майдани, я працювала над дослідженням місця і можливостей мистецтва у кризові часи. У фокусі дослідження був недавній підйом протестних рухів, тому я уважно стежила за подіями на Майдані. Працюючи з українським контекстом, я зрозуміла, що мистецтво і художні музеї відіграють надзвичайно важливу роль у комеморації і водночас критичному осмисленні історичного моменту, що продовжує впливати на сьогодення. Це актуально для України, але також стосується кожного, хто хоче поставити під сумнів статус-кво нашого сучасного моменту і хто хоче переглянути окремі гегемонічні наративи, за допомогою яких ми описуємо наше сьогодення», — коментує співкураторка виставки Натанія ван Дайк.

Текст: artarsenal.in.ua