Рубрики
UKRAINE

Проект «Свіжий погляд»: виставка молодих художниць Анни Дубовик та Злати Новикової

27 листопада  у просторі міської галереї «Лавра» відбулося відкриття експозиції «Мегаполіс. Timelapse».

Виставка проходить у рамках проекту «Свіжий погляд». Свої роботи представили дві молоді художниці, переможниці конкурсу, який проводив серед випускників художніх вишів Департамент культури Київської міської державної адміністрації.

В експозиції представлені оригінальна графіка та відео-роботи Анни Дубовик та колажі і арт-об’єкт Злати Новикової.

Ритм життя та розвитку світу невпинно зростає. Ми знаходимось у постійному русі, бажаючи побачити більше, встигнути швидше, не пропустити головного, не залишитись осторонь. Життя проходить у стилі тimelapse-відео. Світло неону, яскраві паралелі автобанів, картинки реклами, які змінюються щохвилини на біл-бордах, карнавальна розкіш вітрин, шум автомобілів, поїздів, літаків — це все, в решті-решт, залишається у підсвідомості лише абстракцією – геометричним образом з ліній та кольорів. А чи є у цьому мегаполісі сучасності, у цьому timelapse-ролику життя місце людським почуттям? Як відчуває себе людина у вирі шалених швидкостей і змін? Чи зможе вона не залишитись лише штрихом у складній геометрії мегаполісу? Такі питання підіймають у своїх роботах художниці – учасниці проекту і запрошують глядачів до діалогу, пропонуючи залишити свої думки в інтерактивних полотнах «Мегаполіс — Любов» та «Мегаполіс — Ненависть».

Абстрактні роботи Анни Дубовик є певним узагальненням сучасності. Використовуючи glitched-ефект у геометричних формах, художниця намагається передати свої відчуття про спотворення цінностей, яке, на її думку, неминуче при такому ритмі існування. Колажі Злати Новикової додають у цей ритм ліричні ноти переживань особистості, яка намагається знайти себе, не загубитися у вирі мегаполісу під назвою життя.

«Розпочинаючи проект «Свіжий погляд», організований за підтримки Департаменту культури КМДА, ми сподіваємось не тільки знайти та відкрити нові таланти серед молодих художників, а й дати їм можливість побачити свої роботи з іншої точки зору — в галерейній експозиції, відчути всю відповідальність творця перед глядачем»,  — коментує директор Київської міської галереї мистецтв «Лавра» Тетяна Міронова.