Рубрики
TOP

10 цікавих виставок грудня

Розповідаємо про виставки, які варто відвідати в грудні в Києві, Львові та Івано-Франківську.

  • Щербенко Арт Центр
  • Виставка львівської художниці Kinder Album «Це не те, що ти думаєш»
  • з 17.11.21 по 18.12.21

Виставка сполучає олійний живопис та кераміку, з якою мисткиня активно працює останні роки, використовуючи глину шамот і техніки глазурі та бісквіту. І олія, і кераміка позначають новий, складніший та серйозніший етап творчості Kinder Album, порівняно зі вже звичними для неї малюнком на папері А4 та ліпкою з  пластиліну soft clay, яким зазвичай користуються діти. Живопис і скульптура – засоби вираження, що передбачають більшу тривалість та складнішу етапність виконання, які свідчать про «дорослішання» художниці, хоча в її творах завжди зберігається флер наїву та несерйозності.

Наче граючи з глядачем у загадки, мисткиня переносить яскраві ключові образи з картин у скульптури, оприявнюючи їх та роблячи більш матеріальними, присутніми тут і зараз. Так, роботи в експозиції перетворюються на певні підказки, що мають відіслати нас до не розказаних історій, сюжетів і смислів.

Керамічні об’єкти і живописні образи Kinder Album поєднують у собі елементи випадковості, інтимності та міфологічної універсальності. Як-от, рука, що є і мультикультурним символом, і просто способом доторкнутися та подолати дистанцію, а отже сказати собі: «так, це саме те, що я думаю».

  • Dymchuk Gallery
  • Проєкт художниці Наташі Шульте «Закрита система»
  • з 27.11.21 по 19.12.21

«Закрита система» – це поєднання фотографії та живопису у просторі однієї експозиції. Роботи у різних медіумах органічно доповнюють одна одну та формують цілісну історію, яка є рефлексією на актуальну ситуацію сьогодення.

«Закрита система» опрацьовує тему тіла як соціально-політичного об’єкту, що втрачає ідентичність всередині замкненого поглинаючого простору, і при цьому актуалізує традиційні питання етики і моралі. У роботах Наташі Шульте людина існує лише як інструмент політичної гри, соціальний важіль, позбавлений індивідуальної особистості та замкнений у ефемерний простір стерильної системи. Художниця використовує розсічення як наскрізний візуальний прийом. Простір дробиться на фрагменти, люди піддаються умовному розчленуванню, а абстрактний живопис виступає у якості лінії демаркації між стерильним і біофізичним простором. Користуючись медичною термінологією, це можна було б назвати вівісекцією, тобто проведенням хірургічних операцій з живими організмами в наукових цілях. Подібний підхід фактично стає алюзією на експерименти та досліди перманентно домінуючої системи влади, у якій існує сучасна людина. Адже сьогодні наше тіло перестає бути носієм сукупності ідеї-дії-ідентичності, а поступово – й часом безповоротно – стає в’язнем соціально-політичної гри.

  • White World
  • Групова виставка українських художників, присвячена політичним подіям в Білорусі «Білоруський Майдан»
  • з 25.11.21 по 10.12.21

Минулого року «Білий Світ» висловив підтримку білоруським протестувальникам, провівши виставку всесвітньо відомого білоруського митця Володимира Цеслера «Верым! Можам! Переможам!». Тоді перемога тих, хто протистоїть диктаторському режиму, здавалася вже близькою. Нажаль, минуло більше року, а процес визволення Білорусі все ще не дістався бажаного фіналу; він продовжує сколихувати серця як митців, так і решти небайдужих до справедливості людей з усього світу.

Особливо глибоко відчувають це поєднання болю та надії українці, адже наша країна лише за останні роки пережила два майдани, а визвольний рух і боротьба за національну свідомість мають місце в нашій історії протягом декількох століть. Тож наразі восьмеро українських митців та мисткинь об’єднали результати своїх роздумів, переживань і досвідів в одному виставковому просторі під спільною назвою «Білоруський Майдан».

  • IZONE
  •  Виставка учасників резиденції «Заземлення» в місті Соледар
  • з 02.12.21 по 15.01.22

Протягом дев’яти місяців 2021 року фонд ІЗОЛЯЦІЯ у співробітництві з Соледарською ОТГ та за підтримки Українського культурного фонду провів серію короткострокових резиденцій Заземлення в м. Соледар для художників(ць) та дослідників(ць), що працюють з темою Антропоцену.

З 2019 року фонд ІЗОЛЯЦІЯ працює над напрямком дослідження під назвою Заземлення, що бере за точку відліку концепцію Антропоцену, сформовану на початку 2000-х років науковцями і досить швидко апропрійовану різними царинами гуманітарного знання, в тому числі і сучасним мистецтвом. Антропоцен описує геологічну епоху, в якій знаходиться сучасне людство та визначає останнє як центральну геологічну силу, що суттєво змінює атмосферу, гідросферу та біосферу планети.

Саме до індустріальної історії краю, змінених діяльністю людини ландшафтів та природного різноманіття сходу України зверталися у своїх розвідках 19 дослідників(ць), художників(ць) та художніх колективів, які працювали над своїми проєктами в Соледарі.

  • Галерея мистецтв «Лавра»
  • Перша частина міждисциплінарного проєкту Віктора Сидоренка «Всі кольори спектру – це біле світло»
  • з 03.12.21 по 01.02.22

Перша частина міждисциплінарного проєкту Віктора Сидоренка під назвою «Всі кольори спектру – це біле світло», що охоплює твори митця, виконані у різних жанрах: живопис, фотографія, відеоарт, інсталяції та скульптури за більш ніж 25-річний період.

Перша частина проєкту під назвою «Технології травм» поєднує різнобічні періоди та техніки, й має ретроспективний характер, головна тема — не опрацьовані історичні травми соціальної архітектури XX століття. Виставка включає роботи із серій «Цитохронізми», «Амнезія», «Свідки» та» Жорна Часу».

  • Нацiональний музей «Київська картинна галерея»
  • Друга частина міждисциплінарного проєкту Віктора Сидоренка «Всі кольори спектру – це біле світло»
  • з 10.12.21 по 09.02.22

Виставка «Безмежне життя Смерті» представляє серію робіт на тему кріоніки — технології заморозки людей та тварин і сподіванням на те, що в майбутньому їх вдасться оживити. Проєкт одночасно відсилає до християнського звичаю збереження останків для повстання у своїх тілах на Страшному суді, так і до питання другого шансу з галузі біоетики.

  • M17 Contemporary Art Center
  • Третя частина міждисциплінарного проєкту Віктора Сидоренка «Всі кольори спектру — це біле світло»
  • з 15.12.21 по 12.02.22

Третя та завершальна частина міждисциплінарного проєкту Віктора Сидоренка «Всі кольори спектру — це біле світло», що охоплює твори митця, виконані у різних жанрах — живопис, фотографія, відеоарт, інсталяції та скульптури, — за понад 25-річний період.

Завершальна частина проєкту під назвою «Нульовий рік. Ідея Світла» складається виключно з нових робіт та скульптур. В їх основу лягли експерименти з оптикою на теми прикордонних відчуттів між реальним та зримим, фактичним і бажаним. Проводячи свого героя через терени психологічних дослідів, ірраціональних процесів та перевтілень, художник продовжує виснажливу підготовку головного героя до того, що начебто ніколи не настає — невідворотної зустрічі з собою. Це виставка про забуту сьогодні людяність, про мистецтво комунікації та можливість дивитися на світ та інших неозлобленим поглядом.

  • Я Галерея
  • Проєкт Юрія Соломка та Олександра Ляпіна «Наполеон»
  • з 01.12.21 по 15.01.22

«Наполеон» — проєкт Юрія Соломка та Олександра Ляпіна, у якому митці розхитують стабільність дійсності. Стикаючись із фатумом географічних карт, вони повертають персональну відповідальність за свій шлях, окреслений ідеями, цінностями чи враженнями. Ця робота відбувається поетапно, як при зведенні (чи розбиранні?) будинку. Об’єктивність карт перекривається колективним тілом, що, своєю чергою, стає основою для з’яви суб’єктивної реальності. Професійний художник Соломко розбиває правила географії випадками образів. Наївний — Ляпін все це перекриває винятками фантазії. І чим більше шарів на полотні, тим більше воно нагадує стіну печери, чистий лист палімпсесту, торт «Наполеон».

Перед глядачем розгортається метамодерний парадокс: накопичення сенсів призводить до деструкції. Доповнення карти новими фактами нівечить її безкомпромісність, перетворюючи досвід усього людства на замальовки першопроходця.

  • Івано-Франківський краєзнавчий музей
  • Художньо-дослідницький проєкт Юрія Андруховича та Нікіти Кадана
  • з 03.12.21 по 04.12.21

«Ревізіоністський синдром» — художньо-дослідницький проєкт, що порушує теми політичної обумовленості написання історії мистецтва, можливостей альтернативної історії, а також психічних і соціальних передумов існування узгодженої картини світу.

  • Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького
  • Виставка «З дарунків музею. Колекція Ірени Носик»
  • з 16.11.21 по 10.12.21

«З дарунків музею. Колекція Ірени Носик» – продовження серії виставок, що представляють глядачам твори, які музей дістав у подарунок від донаторів, колекціонерів та митців і які тепер є вагомою частиною нашої музейної збірки.

Активна діяльність у сфері культури, а також неймовірна харизма та комунікабельність українсько-канадської художниці Ірени Носик дали їй змогу зібрати чудову колекцію творів українського мистецтва. Серед предметів, які надійшли 2018 року в дарунок до Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького, – твори Якова Гніздовського, Олекси Грищенка, Івана Іванця, Олекси Новаківського, Миколи Кричевського, Олени Кульчицької, Павла Ковжуна та багатьох інших знакових українських митців і мисткинь.