Рубрики
UKRAINE WORLD

Колажі Сергія Святченка прикрасять вітрини Magasin du Nord у Копенгагені

У рамках святкування 150-річного ювілею Magasin du Nord у Копенгагені, найбільшого універсального магазину країни, українсько-данського художника Сергія Святченка запросили для створення художніх вітрин за матеріалами історичного фотоархіву з музею Magasin du Nord.

Вибір Святченка як художника для створення й реалізації художнього проекту на матеріалі фотоархіву Magasin du Nord не є випадковим. Святченко – одна з найпомітніших фігур у царині сучасного колажного мистецтва. У серії колажів LESS-collage Святченко створив свою власну, особливо виразну колажну мову, за допомогою якої він долає звичні кордони й встановлює зв’язок між поп-культурою й політикою, особистою пам’яттю й колективною історією, науковими уявленнями й образними реаліями з фантазій і сновидінь. Колажі в серії LESS зазвичай складаються лише з двох-трьох елементів на яскравому однобарвному тлі, яким підсилюється виразність композиції.

Фотоархів Magasin du Nord набуває в тлумаченні митця форми класичного LESS-колажу, який завдяки 3D-ефекту спрямовує зір глядача у минуле, відроджуючи історичний матеріал у сучасному зображенні. Як нащадок конструктивістів і авангардистів 1920-х років, Святченко продовжує реалізовувати концепцію розмивання кордонів між жанрами та скасовує перепони між витонченим і народно-демократичним. Мистецтво, на думку автора, повинно бути інтегрованим у реальне життя. Робота над художнім осмисленням матеріалів фотоархіву Magasin du Nord надала митцю ще одну рідкісну можливість донести до найширшого глядацького загалу свої творчі ідеї.

Сергій Святченко – художник зі світовим ім’ям, його роботи неодноразово експонувалися на персональних і групових виставках у багатьох європейських країнах, а також у США й Канаді. Святченко закінчив архітектурний факультет Харківського інженерно-будівельного інституту, потім захистив кандидатську дисертацію з архітектури у Київському інженерно-будівельному інституті. У 1980-ті роки в Україні був ключовою фігурою як організатор і куратор перших виставок сучасного мистецтва. У 1990 році переїхав до Данії і відтоді живе та працює у місті Віборг.

У 2002–2009 рр. Святченком було довершено інтернаціональний проект виставкового простору Senko Studio, до участі в якому його автор, як куратор, залучив молодих художників – представників найрізноманітніших сучасних напрямків у образотворчому мистецтві з різних країн світу. За авторським задумом, Senko Studio – це синтез галереї і водночас колективної творчої майстерні. Згодом Святченко створив інтернет-проект Close Up & Private, в основу якого були покладені нові принципи фотографії та сучасний погляд на стиль, моду й класичні деталі в одязі. Проект набув широкого розголосу й привернув увагу деяких всесвітньо відомих фірм одягу та журналів мод.

Вернісаж  відбудеться у п’ятницю 6 квітня о 16 годині. Виставка буде відкрита по 30 квітня 2018 включно.

Матеріали надано ABRAMOVYCH.ART.