Рубрики
UKRAINE

Олександра Жумайлова-Дмитровська представить нові роботи у Щербенко Арт Центрі

24 жовтня Щербенко Арт Центр представить персональну виставку Олександри Жумайлової-Дмитровської «Колекція».

На виставці у Щербенко Арт Центрі Олександра Жумайлова-Дмитровська представить нові роботи, в яких досліджує варіації проявів жіночності. Бути жінкою – це доля чи випадковість, вирок чи вибір? Відповідаючи на це питання, авторка обігрує глянцеву естетику бездоганних тіл, створює світ альтернативної химерної тілесності, що сполучає людське із рослинним та тваринним.

У виставковому просторі поєднаються олійний живопис, пастель, графіка та колаж. Авторку надихає метамодерне розуміння культури як співіснування різних потоків інформації, протилежних явищ та поглядів. Людина отримує можливість виражатися у багатьох напрямках, не надаючи жодному з них переваги, і створювати так нову єдність.

Серія Календар складається з дванадцяти аркушів календаря на 2016 рік. На них – еротичні фотографії оголених жінок, котрі рекламують машинну індустрію. Олександра Жумайлова-Дмитровська додала їм гротескності за допомогою дитячих наклейок та чорного маркеру.

Агресивній сексуальності художниця протиставляє природній еротизм серії Оголена натура. На великих пастельних малюнках зображено своєрідні букети про тіло, сповнені барокової динаміки та драматизму. На олійних полотнах мисткині з’являються образи жінок різного віку в обладунках, що нагадують панцир – натуральну захисну оболонку для тіла. Її героїні – гладіаторки та «burning women» у вигадливих костюмах, що не так приховують зовнішнє, як оголюють внутрішнє.

Проблема грані між об’єктивізацією та правом на відкриті прояві сексуальності продовжується у графічних зображеннях жінок-метеликів, котрі переживають метаморфозу, розривають символічний кокон табу й постають прекрасними чуттєвими створіннями.

Ідея колекції присутня одразу на кількох рівнях: колекція жінок, зібрання метеликів під склом, композиції з квітів. Істоти стають об’єктами, проте їх чуттєвість та краса народжуються з внутрішнього бажання жити і приваблювати.

  • Відкриття: 24 жовтня о 19.00.
  • Щербенко Арт Центр (Київ, вул. Михайлівська, 22B)