Рубрики
UKRAINE

9 лютого в Києві вперше відбудеться Фестиваль фотокниг Kyiv Photo Book

9 лютого 2019 року в Києві вперше відбудеться Фестиваль фотокниг (художніх фотоальбомів) від видавництв та фотографів Kyiv Photo Book.

Фестиваль задумано як регулярну подію. Його метою є розвинення комунікації між авторами-фотографами і видавцями, з одного боку, та широкими колами поціновувачів мистецтва, і, зокрема, фотомистецтва, в Україні.

Фестиваль складається, по-перше, з ярмарку фотокниг (або ще їх називають художні фотоальбоми) від українських та закордонних видавництв, арт-галерей та книжкових крамниць, що спеціалізуються на такій літературі, а також безпосередньо від фотографів, що видали свої художні фотокниги. По-друге, паралельно із ярмарком, протягом дня буде проходити потужна освітня програма (і для фотографів, і для поціновувачів мистецтва).

На ярмарку буде, перш за все, різноманіття фотокниг. Можливість побачити і подивитися їх безліч в одному місці. А більшість з цих книг зараз, взагалі, можна подивитися тільки онлайн (і тільки окремі сторінки, як правило). Особливо фестиваль приділяє увагу щоб залучити авторів та видавництва не з Києву.

Так, наприклад, у фестивалі бере участь Музей Харківської школи фотографії з декількома фотокнигами. Одна з них — «Kochetov» батька та сина Віктора та Сергія Кочетових, які створили впізнаваний іронічний стиль бачення навколишнього світу. До цієї книги включено світлини, зроблені протягом 1970х — 2000х років. Видання внесено до списків найкращих фотокниг 2018 року за версією Colin Pantall, Josef Chladek та Simon Baker.

Або інша фотокнига, яку представить Музей — «Хроніка» Сергія Лебединського та Владислава Краснощока, видана в Німеччині. В ній зібрано фотографії, зроблені в Україні в 2010-2015 роках. Скомпоновані в хронологічній послідовності, розділи книги є реакцією на зміни в нашому житті і власне їх документацією.

Одну з найбільш незвичних фотокниг привезе до Києва чернігівський фотограф Богдан Гуляй. «The morning dew» зроблена вручну у формі сувою, лімітованим накладом. А самі фотографії в ній виготовлені методом літ-друку. Ця книга, за словами автора — плавний потік, у який належить занурюватися.

Фотографіня Меріен Морей представить на фестивалі свою фотокнигу «Here and now» із світлинами артистів балету з Оперних театрів Європи.

Фотограф Брендан Хоффман буде із своєю фотокнигою у форматі зіна «Україна під час війни» з фотографіями зробленими на сході України між 2014 і 2017 роками.

Велика кількість цікавих книжок чекає всіх від видавництва «Родовід». Фотокнига Євгенія Павлова «Скрипка», наприклад. В 1971 році Євгеній Павлов разом зі своїм другом Юрієм Рупіним ініціював авангардну групу харківських фотографів «Время», яка поклала початок феномену харківської фотошколи, відомої завдяки своїй «теорії удару».

Або тільки видана фотокнига «Теура» української мандрівниці, письменниці, фотографіні та кінодокументалістки першої половини минулого сторіччя Софії Яблонської.

І це тільки невеликий перелік прикладів що та хто буде. Ну і також, має значення, на ярмарку буде можливість поспілкуватися віч-на-віч із авторами та видавцями цих книг.

Освітня програма фестивалю зараз в процесі формування. Вона буде сфокусована на фотокнигах і на фотомистецтві в цілому. Важливо розуміти, що цей фестиваль — не для фотографів, а для всіх хто цікавиться мистецтвом, і фотомистецтвом, зокрема (фотографи, звичайно ж, потрапляють в цю категорію). Будуть ще презентації найцікавіших нових книг і проектів книг. Буде один абсолютно новий для України захід — рев’ю проектів книг, на якому фотографи, які думають про видання авторської фотокниги, зможуть обговорити свої ідеї з панеллю експертів (видавців).

  • Відкриття: 9 лютого з 11:00 до 20:00
  • IZONE (вул. Набережно-Лугова, 8)
  • Вхід на фестиваль — вільний