Рубрики
UKRAINE

Проект Дар’ї Кольцової покажуть у Щербенко Арт Центрі

21 березня у Щербенко Арт Центрі відбудеться відкриття персональної виставки української художниці Дар’ї Кольцової «Торкаюся».

Дар’я Кольцова подорожує між мінливими навколишнім і внутрішнім світами, пірнає у них із головою і виловлює прекрасні у своїй нетривалості фрагменти реальності. Проект «Торкаюся» – несподівано відвертий, оскільки художниця відкриває глядачам світ саме таким, яким вона його відчуває, яким його створює її сприйняття.

В експозиції проекту представлені графіка, фото та відеороботи, що формують цілісний візуальний наратив про можливість доторкнутися до реальності іншого. Колажі з чорно-білих та кольорових ксерокопій роблять видимим потаємний внутрішній світ ілюзій та демонів. «Ксерографія – це дистантне медіа: між тілом та його відбитком опиняється машина. Їх фактично розділяє прірва. Під час ксерокопіювання тілесність деформується, раціоналізується та, зрештою оцифровується. Ксерокс переводить її з живого у неживе, по суті умертвляє її» – говорить художниця.

Колажування продовжує цей процес мутації до точки найбільш віддаленої від життя. Ніжні фото є перехідним етапом від колажів до відео – чуттєвих історій про красу миттєвостей, вихоплених об’єктивом із безкінечного потоку реальності. Художня мова Дар’ї побудована на поетиці наближення та віддалення, чергування зовнішнього фокусу та внутрішнього, стискання та розтискання, вдиху та видиху. Це свого милування людьми, предметами та незначущими у контексті цілого деталями – випадковою складкою на одязі чи шкірі, відблиском сонця, дивакуватим перехожим, волоссям, що розвівається.

Художниця проводить глядача від крайньої точки холоду до крайньої точки теплоти. Починаючи з притискань до твердого скла копіювального приладу і завершуючи лагідними доторками об’єктивом камери до живого, чуттєвого й рухомого світу.

  • Відкриття: 21 березня о 19:00 
  • Щербенко Арт Центр (вул. Михайлівська, 22B)
  • Вхід на виставку — вільний
  • Виставка триватиме з 21 березня по 20 квітня