Рубрики
INTERVIEW UKRAINE

Розмова зі світом: Олена Сапонова про нові можливості діалогу

Кожний фотограф дотримується власної візуальної еститики. Характерний стиль та постійний розвиток у вибраному напрямі свідчать про особливість сучасної фотографії. Кулікова Вікторія поспілкувалася з українською фотографинею Оленою Сапоновою про її досвід та дізналася основні напрямки творчості мисткині.

Як ви гадаєте, чи може фотограф поєднувати комерційні та творчі зйомки?

Це можливо, коли ти фотограф. Коли ти митець – маєш обирати. Мене збиває з пантелику комерція – ти маєш мислити як інша людина, себто замовник. Творити у неволі (посміхається). Проте, це досвід. Я дотримуюся думки, що митців треба оберігати та любити, всіляко підтримувати їх. Вони є життєдайною силою, якою захоплюються люди.

Чи впливає ваше захоплення урбаністикою та стріт-артом на творчість загалом?

Я справді проявляю неабияку зацікавленість до стріт-арту. Цей напрям напрочуд відвертий та сміливий – круто працювати без канонів, ще й у неймовірних масштабах. Зазвичай, я знімаю лише те, що мене надихає навкруги, прояви вчора та сьогодні. Проте, ми говоримо про крихку дійсність, яка здатна постійно змінюватись. Трансформується сама особистість, з’являються нові відчуття, змінюються вимоги до себе і навколишнього світу, здобуваються нові знання та розуміння, відповідно створюються нові концепти. Багато залежить від світобачення, цілей, способу життя та характеру митця.

Ваш проект «The Big Strategy» – арт-роботи, що складаються з двох самобутніх фотографій. Частина із них вже демонструвалися, проте з іншою концепцією. Які ідеї надихнули вас цього разу?

Ідеї всесвіту, людські вміння, таланти своєї Батьківщини. З любов’ю зображаю Україну через візуальну мову, через мистецтво фотографії.

Kyiv Photo Book – останній захід, на якому ви представляли свою творчість.

Так, 9 лютого у креативному просторі IZONE відбувся новий для містян фестиваль – Kyiv Photo Book. Цей одноденний захід був розрахований на поціновувачів візуального мистецтва в форматі книги та окремих творчих проектів, що увійшли у видання. Поруч зі мною працювали молоді, талановиті та енергійні люди. Незважаючи на швидкий плин часу, я встигла послухати цікаву лекцію з фотомистецтва, активно поспілкуватися з друзями й колегами, знайти нових шанувальників та однодумців. Для фестивалю я підготувала арт-бук проекту #ArtistFromWithinWorkshop, а також фото із цієї серії, що зображують миттєвості творчого процесу відомих українських художників – приємно, що по завершенню фестивалю в мене придбали майже все, це надихає працювати далі.

Розкажіть про роботу з NewNow Gallery у межах Photo Kyiv Fair 2018. Який формат цікавіший – виставка або ярмарка?

Ярмарок – це необхідна професійна комунікація. Цікаві та корисні знайомства розвивають та підтримують постать художника. Виставка – це дещо сакральне, наче бесіда наодинці з самим собою. Це можливість відкритися світу, шлях до самовираження. Важливі обидва формати. Мені цікаво працювати з Ігорем Абрамовичем, New Now Gallery зокрема. Зараз ця платформа активно розвивається, і я маю за честь приймати участь у нових проектах.

Фотографії що експонувалися на ярмарці, складаються з двох самобутніх частин. Деякі з них чорно-білі, останні – напрочуд яскраві. Чому?

Колір є одним із базових засобів візуальної мови. Вдаючись до комбінацій відтінків – від яскравих до чорно-білих, я маю на меті підкреслити палітру настроїв та сенсів.

Тіло, місто, митець – чи правда, що це ключові образи у вашій творчості?

Тіло, місто, митець? Останнім часом та завжди – це мої улюблені образи, проте іноді під мій погляд потрапляє зовсім інше. А ще – все, що дивує. Вдячна тобі за влучне питання.

Що для вас зйомки зараз?

Невідмінна частина мене та мого життя. Розмова зі світом.

Автор: Кулікова Вікторія