Рубрики
UKRAINE

Стартував прийом заявок на участь у конкурсі молодих українських художників МУХІ 2019

Щербенко Арт Центр оголошує старт прийому заявок на участь у конкурсі молодих українських художників МУХІ 2019.

Загальний призовий фонд конкурсу МУХі 2019 – 70 000 грн. Переможець отримає грошову премію – 40 000 грн. та можливість реалізувати власний проект у галерейному просторі (або під егідою) «Щербенко Арт Центру» у 2020 році.

Також міжнародна експертна комісія обере двох призерів, які отримають грошові премії у розмірі 15 000 грн. та інституційну підтримку в реалізації власного виставкового проекту.

Десять фіналістів конкурсу стають учасниками групової виставки, яка відбудеться у жовтні-листопаді 2019 року у просторі Національного музею Тараса Шевченка.

Заявки приймаються до 23.06.2019, 23:59. Для участі у конкурсі необхідно подати від трьох до п’яти реалізованих та/або не реалізованих проектів з концепцією та візуальним супроводом (фото, відео, візуалізація).

Правила участі у конкурсі МУХі 2019

Важливі вимоги для участі в конкурсі:

Важливі вимоги для участі в конкурсі:

  • ви маєте бути громадянином/громадянкою України;
  • вам має виповнитися 21 на момент подачі заявки;
  • якщо ви вже були фіналістом МУХі, ви не можете повторно брати участь у конкурсі.

Заповнити заявку і взяти участь у конкурсі можна за посиланням

Таймлайн конкурсу:

Травень-червень
– Старт конкурсу, анонс прийому заявок від молодих українських художників на участь у проекті

Липень-серпень
– Робота експертів з заявками, відбір 10 фіналістів експертною комісією

Вересень
– Оприлюднення списку 10 фіналістів конкурсу МУХі 2019
– Реалізація паралельної освітньої програми проекту

Жовтень-листопад
– 17.10 – 10.11 – виставка номінантів у Національному музеї Тараса Шевченка
– Реалізація паралельної освітньої програми проекту
– Вибір міжнародною експертною комісією переможця та двох призерів, які отримають спеціальні премії
– Церемонія нагородження переможця конкурсу та вручення двох спеціальних премій

2020 рік
– Реалізація персональних проектів лауреатів конкурсу

Концепція проекту:

Від цього року, проект матиме свою тему із метою фокусування та аналізу певного аспекту розвитку української арт-сцени. У 2019 році тема конкурсу МУХі – «Випробування меж».

Аналізуючи досвід і проміжні результати проекту МУХі, що триває вже 10 років, команда Щербенко Арт Центру пропонує разом замислитись над питанням ролі, місця та умов становлення сучасних українських художниць та художників.

Адже художник – той, хто випробовує межі досвіду, випрацьовуючи все нові й нові форми його вираження. Через творчість, привласнення, переосмислення ідей, що в сукупності своїй формують Zeitgeist. Ось чому це медіатор нагальних соціально-політичних процесів, в тому числі. Художник – ключовий елемент системи мистецького виробництва (та її продовження у культурних індустріях), яка переживає кризу або ж перебуває напередодні світанку… В умовах «промислового феодалізму», можливо, український художник очікує на свого Лоренцо Медічі чи папу Сікста ІV. А може, готовий до того, щоб радикально перевернути гру.

В межах проекту МУХі 2019, поза конкурсною складовою, буде розгорнуто паралельну програму, що міститиме дискусійну та лекційну панель, присвячену питанням довкола теми проекту; а також співпрацю з українськими та зарубіжними мистецькими установами, мета якої – втілення міждисциплінарних виставкових проектів та надання додаткових можливостей для фіналістів МУХі.

Інформація про конкурс

МУХі – це поліфункціональний проект, спрямований на послідовну і тривалу роботу з підтримки українських художниць і художників на етапі їх становлення.

Назва МУХі є абревіатурою від “Молоді Українські Художники”. Перша виставка МУХі була презентована в 2009 році в Боттега Галереї. У 2019 році проект буде реалізовано всьоме.

В основі проекту – конкурс, що проводиться за такими правилами:

  • участь беруть молоді українські художники віком від 21 року;
  • учасником може бути тільки громадянин або громадянка України;
  • фіналістів і переможців конкурсу обирає (з 2015 року – міжнародна) комісія експертів, до складу якої входять куратори, директори музеїв, арт-центрів, галерей, мистецтвознавці та художники, що мають високий авторитет у професійному художньому середовищі;
  • художник може потрапити до складу фіналістів МУХі лише один раз.

Засновниця проекту МУХі – кураторка і галеристка Марина Щербенко.