Рубрики
UKRAINE

Виставка Марії Прошковської в колаборації з Сергієм Моргуновим в рамках КиївПрайд 2019

18 червня в IZONE відбудеться відкриття виставки Марії Прошковської в колаборації з Сергієм Моргуновим FEMININE.

Бути жінкою – не означає мати певний набір біологічних ознак. Бути жінкою – це бути собою.

Багато людей досі сприймають оточуючих крізь призму стереотипних  уявлень про жінок та чоловіків. Люди схильні класифікувати інших за їх зовнішністю, забуваючи про те, що ґендерна ідентичність особи набагато важливіша за її статеві ознаки. Ігноруючи самовизначення людини на користь біологічних характеристик, ми підтримуємо нетерпимість до проявів її індивідуальності. У випадку з трансґендерними жінками це є нічим іншим як мізогінією*, котра можлива як з боку чоловіків, так і з боку жінок.

Художниця Марія Прошковська вже декілька місяців спілкується з героїнями проекту, аби на своєму досвіді простежити зміну особистого сприйняття транс-жінок. Спеціально для проекту Сергій Моргунов зняв серію фотографій, котрі показують життя героїнь – шести транс-жінок, – а також моменти їх спілкування з художницею та іншими цисґендерними жінками: подругами, мамами, сестрами.

Кожен знімок зроблений на різних локаціях в умовно безпечному середовищі на інтимній відстані. Фото транслюють сцени з життя та інтимні асексуальні ситуації, що виникають між дуже близькими людьми, що знаходяться поруч. Це саме той момент, коли ми сприймаємо людей такими якими вони є, і самі не намагаємось бути кимось іншим, грати ролі.

«Дуже хотілося зробити проект, що не відокремлює транс-жінок від суспільства, а навпаки – візуалізувати моменти, що поєднують жіночу спільноту: спільні інтереси, буденні моменти, які ми всі проживаємо щодня» – говорить Марія.

Окрім серії фотографій експозиція включає відеодокументацію зйомки, а також інсталяцію з особистими речами героїнь. У планах Марії Прошковської та Сергія Моргунова продовжувати роботу над проектом та залучати до нього нових учасниць та учасників.

Проект FEMININE прагне легітимізувати транс-жінок у жіночій спільноті та сформувати в українському суспільстві позитивне ставлення до людей, котрі зробили або планують перехід. В Україні наразі окрім морально-етичних проблем, що перетворюють життя трансґендерних жінок на пекло, є ціла низка досі невирішених правових питань, зокрема гарантії особистої безпеки. Суспільне прийняття транс-людей – важливий крок на шляху до усвідомлення цінності права кожної людини бути такою, якою вона є.

  • Відкриття: 18 червня травня о 17:00 
  • IZONE (вул. Набережно-Лугова, 8)
  • Вхід на виставку — вільний