Рубрики
UKRAINE

Я Галерея у Львові розпочинає свою офлайн роботу

20 травня арт-центр Я Галерея у Львові розпочинає свою офлайн роботу із відкриття проєкту Антона Логова «Вода».

Вода — стихія життєдайна і, водночас, руйнівна. Тема води — її відсутності, браку, наявності, надлишку — актуальна для всіх вимірів людського буття — від хімії до герменевтики, від культурології до економіки. Вода в людській уяві має множинний, але цілком конкретний образ, що завжди зав’язаний на процесі наповнення та споглядання. Медитативна властивість води тепер набуває форми живопису в галерейному просторі.

Згадуючи роботи Хокусая, Вільяма Тернера, Олафура Еліасона або Ігоря Яновича, Антон Логов серед багатьох візуальних висловлювань про воду зумів створити новий. Глобальність наміру художника та багатошаровість концепції проєкту оформлена у парадоксальний спосіб. Колір — єдиний необхідний і абсолютно вичерпний інструмент для того, аби виразити всі метафори, якими людство (і сам автор) наділяє цю стихію. Колір не тільки передає предмет зображуваного, який тут точно видимий і точно упізнаний. Колір також слугує медіатором між знаком і множинністю його символів. Достатньо кольорової плями на полотні, аби глядач відчув, почув, побачив воду в її глибині, стихійності й таїнстві.

Серії Антона Логова останніх років присвячені метафізиці першоелементів. Колір, фактура, динаміка і їхні сутності — серія “Вода” не просто продовжує ці пошуки, але об’єднує їх універсальною темою. “Живопис в цьому проєкті — лише ілюзія про відчуття, сни й проникнення в природу води”, — стверджує Логов, інтерпретуючи цю природу по-своєму. Художник визнає воду за автономний суб’єкт, що “проживає” в його власній історії безліч форм. Зрештою, у чистому підсумку на полотні, вода у Логова керується не силою фізичних законів, але власною волею. “А чи потрібен воді світ?” — питання, що перестає бути риторичним у контексті серії.

Виставка “Вода” — універсальна. Для всіх культур, для всіх контекстів, для кожного глядача вона працюватиме саме так, як задумав автор — працюватиме по-різному. Бо вода є скрізь, вода є всесвіт. Вода є ми. І медитуючи на воду, рефлексуючи про мистецтво, перебуваючи тут, на виставці — ми є частиною всесвіту, елементом круговороту води у природі.

  • Відкриття: Виставка буде відкрита з 10 ранку (без офіційного відкриття) 
  • Я Галерея (м. Львів, вул. Шота Руставелі, 8)
  • Вхід на виставку — вільний
  • Тривалість виставки: 20.05 – 14.06