Рубрики
UKRAINE

У Києві пройде Місяць литовської фотографії

З 22 вересня по 25 жовтня в Києві пройде Місяць литовської фотографії (MOLPIK) — відвідувачі фестивалю побачать роботи як класиків литовської школи фотографії, так і зухвалі експерименти сучасних молодих митців із Литви.

Виставки супроводжуватиме паралельна освітня програма, яка охоплюватиме кінопокази, презентації фотокниг, перформанси та низку відкритих лекцій литовських критиків й істориків фотографії.

22.09 — Відкриття виставки класиків литовської фотографії «Цвітіння повсякденності». Ви побачите роботи литовських класиків фотографії, які першими в СРСР створили своє професійне об’єднання та почали заробляти фотографією. Та роботи їх послідовників, які акумулювали стилістичні конструкції, естетику та психологізм своїх вчителів.

  • Учасники: Антанас Суткус, Александрас Мацияускас, Вітас Луцкус, Ромуальдас Ракаускас, Рімантас Діхавічюс та Ромуальдас Пожерскіс.
  • Локація: Національний музей Тараса Шевченка
  • Відкриття: 18.00

22.09 — Відкриття персональної виставки трагічно-легендарного литовського фотографа Вітаса Луцкуса. Побачите серію його репортажних фотонотаток «Подорожі. В Тбілісі», яка розповідає про те, як Грузія увійшла в часи Перебудови.

  • Локація: Галерея «РА»

23.09 — Відкриття персональної виставки Рімальдаса Вікшрайтіса «Гримаси втомленого села» про маргінальні явища, які притаманні суспільствам у часи переходу. Хоча деякі з них залишаються й досі актуальними для пострадянських країн.

  • Локація: Галерея «Цех»

24.09 — Відкриття виставки Гінтаутаса Трімакаса та виставки фотосерії «Плакати» Гінтараса Зінкевічюса спільно з Агне Нарушіте. Можливість побачити важливий для суспільства епізод зламу режимів у Литві та момент народження естетики «нудьги» у литовській фотографії.

  • Локація: «Я Галерея»

25.09 — Відкриття виставки Йонаса Мекаса «Frozen Film Frames» та виставки ню-фотографій «Своє тіло» Віолети Бубеліте.

  • Локація: Муніципальна галерея «Лавра»

25.09 — Відкриття виставки Lost Time (кураторський проєкт Даріуса Вайчекаускаса). Це групова виставка сучасної постфотографії.

  • Учасники: Аурелія Макніте, Даріус Вайчекаускас, Вітаутас Кумжа, Валентин Одновюн, Довіле Дагене та Юозапас Кальніус.
  • Локація: Мала галерея Мистецького Арсеналу

26.09 — Відкриття персональної виставки Віргіліуса Шонти. Автор довго досліджував заборону на чоловіче тіло та шукав шлях до власної ідентичності. А ще багато експериментував, знімав макро, вулицю, пейзажі та першим в Литві почав розфарбовувати чорно-білі знімки.

  • Локація: Галерея «TheNakedRoom»