Рубрики
UKRAINE

Радіолокаційну станцію «Дуга» занесено до Держреєстру нерухомих пам’яток України

Уряд заніс Заобрійну (загоризонтну) радіолокаційну станцію «Дуга» до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку науки і техніки національного значення. Кабінет Міністрів прийняв відповідну постанову, ініційовану Міністерством культури та інформаційної політики, на своєму засіданні 21 квітня 2021 року.

«На жаль, з часом об’єкти, що знаходяться в Чорнобильській зоні поступово руйнуються. Якщо не вживати жодних заходів – Зона з роками буде спустошуватися. Цього не можна допустити, адже наша спадщина – не лише місцевість навколо електростанції. А й будівлі, що знаходяться на її території. Тож зараз ми працюємо над визначенням інших об’єктів, які повинні бути частиною списку нерухомих пам’яток. Наша мета – попередження знищення, коли це можливо», — зазначив Міністр.

Об’єкт культурної спадщини Заобрійна (загоризонтна) радіолокаційна станція “Дуга” розташована за 10 км від міста Прип’ять Київської області, на південний схід від Чорнобильської атомної станції, на території зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Рішення Уряду прийнято у зв’язку з підвищенням інтересу до подій аварії на Чорнобильській атомній електростанції та до зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, як території, яка повертається до культурного життя держави.

Фотографія: uk.wikipedia.org