Рубрики
UKRAINE

В Ботанічному саду відкрили скульптуру художниці ANi

25 квітня відбулося відкриття скульптури художниці ANi (Анна Надуда) «Легені легкі» за підтримки Громадської організації «Легені» та Щербенко Арт Центру. Локацією проведення події та місцем встановлення скульптури є поляна Рубцова у Національному ботанічному саду імені М.М. Гришка НАН України.

У роботі «Легені легкі» Анна Надуда підважує антропоценічні питання місця людини у природній екосистемі. Створена у формі сплетеного коріння, скульптура людських легень візуалізує приналежність людини до природи і розпочинає діалог про важливі елементи людського існування: догляд за персональним тілесним та природним середовищами.

«Тіло людини – то органічна оболонка, вмістилище нашого духу. Жодна людина не здатна змінити глобальні світові процеси або самотужки подолати екологічні кризи. Та в наших силах зберегти власну екосистему тіла, жити довго та творити благо для всіх рослин», – ділиться історією створення своєї скульптури ANi.

Проєкти Анни Надуди представлені у багатьох українських інституціях сучасного мистецтва, зокрема у Щербенко Арт Центрі. Одним з перших проєктів Анни Надуди стала робота «Проростання», яку художниця у 2010 році представила на конкурсі для молодих українських художників МУХі, заснованому кураторкою ЩАЦ Мариною Щербенко. З тих пір, зацікавлення природою наскрізною ниткою проходить крізь практику Анни та продовжує бути однією з основних тематик її роботи.