Рубрики
INTERVIEW UKRAINE

Оксана Федчишин про свій досвід участі в міжнародних арт-резиденціях

Нещодавно у польському місті Вроцлав, відбулося відкриття персональної виставки української художниці Оксани Федчишин, яка є результатом піврічної роботи в рамках програми Gaude Polonia 2021 від Національного центру культури у Варшаві. Дана програма підтримує митців з Центральної та Східної Європи. 

В інтерв’ю інформаційній платформі про сучасне мистецтво ugallery художниця розповіла про свій досвід участі в міжнародних арт-резиденціях.

Як потрапити в арт-резиденцію

Про Gaude Polonia я дізналася у 2019 році, коли була на стажуванні від конкурсу Індекс ім. Маріуша Казана у Варшаві. Під час мого перебування в Польщі мене часто запрошували на відкриття виставок, які підтримував фонд Маріуша Казани. На одному з відкриттів я познайомилася з українською консулкою, яка мені й порекомендувала подавитися на цю стипендію. Потім я дізналася, що багато моїх знайомих їздили на Gaude.

Щоб потрапити на Gaude Polonia потрібно трохи прикласти зусиль зі збиранням документів. На відміну від більшості арт резиденцій де просто можна заповнити гугл форму чи відправити на електронну пошту портфоліо і опис проєкту, то на Gaude потрібно це все відправити поштою в надрукованому варіанті польською мовою з підписами та печатками. Вся інформація щодо документів, які потрібні, коли і як відправляти є на сайті. Проте для мене, як і для багатьох художників, ця інформація досить стисла і залишається багато запитань. І до того тільки польською мовою, а гугл транслейтер максимально погано перекладає польську. Тому запитання, які виникали під час підготовки документів я запитувала у своїх знайомих, які їздили в попередні роки.

Ще одна особливість Gaude, що обрати інституцію і куратора, з яким хочеш працювати, потрібно самому. При відборі на резиденцію, на мою думку, найважливішу роль відіграє тема, над якою працюватимеш і її актуальність. Але є резиденції де не потрібно стільки документів. Ось до прикладу, після Gaude я відразу поїхала на ще одну резиденцію по кераміці, також в Польщі. Для цього мені знадобилося тільки відправити своє CV і портфоліо на електронну пошту.

Що отримує резидент

Резидент пів року живе і працює в Польщі. Кожен має свого творчого опікуна, з яким може обговорювати проєкт і переважно інституцію в якій працює. Gaude покриває витрати на помешкання, у Вроцлаві, це 1800 злотих на місяць. Щомісячну стипендію в розмірі 3750 злотих та 6250 злотих на закупівлю матеріалів та обладнання, необхідних для реалізації стипендійного проєкту. Витрати на матеріали, це не обов’язково мають бути фарби та полотна, це також походи в музеї чи театри, покупка книг про мистецтво, або можуть бути подорожі зв’язані з проєктом.

Про важливість арт-резиденцій для молодих художників

По-перше, це завжди культурний обмін, можливість знаходитися в іншому мовному і культурному середовищі. Це безумовно впливає на мене і мою творчість. По-друге, це можливість зосередити всю свою увагу тільки на творчості та не думати про те де взяти гроші на життя. По-третє, це завжди нові знайомства, які часто переростають в нові проєкти та колаборації. Але найважливіше залишається те, як далі використати цей досвід, який дала резиденція.

Про формат резиденції

Стипендія Gaude Polonia призначена для всіх, хто працює з мистецтвом – це художники, куратори, музиканти, письменники, перекладачі, режисери, реставратори. Все вільно і залежить від того, як придумаєш проєкт і що буде в кінцевому результаті.

Коли я подавалася на Gaude, то подумала, що для мене буде цінним досвідом спробувати щось нове, де зможу багато експериментувати. Мені було цікаво дослідити те, як графіка інтегрується та поєднується з новими медіа в XXI столітті, а саме зі скульптурою, керамікою та друком на тканинах. Шукала, які з польських студій цим займаються, і знайшла майстерню графічної експансії (Pracownia Ekspansji Graficznej) в академії мистецтв ім. Євгена Гепперта у Вроцлаві. Професором цієї майстерні є Малгожата Ет Бер Варліковська (Małgorzata ET BER Warlikowska), яку я й обрала своїм творчим опікуном. В цій майстерні займаються тим, що переносять графіку на різні поверхні. Мені подобається, те що я можу поєднувати різні медіа, залежно від свого задуму і є всі необхідні матеріали й обладнання для цього. Дуже б хотілося, щоб в Україні найближчим часом були такі ж можливості.

Про проєкт “Але моя душа вільна”

Виставка “Але моя душа вільна” — є результатом піврічної роботи в рамках програми Gaude Polonia. Де я працювала з ситодруком, керамікою та графікою на кераміці. Основою проєкту стали роздуми про життя та діяльність Януша Корчака.