Рубрики
UKRAINE

Меценатська спільнота «Амбасадори культури» оголосила конкурс на здобуття стипендії для митців

Меценатська спільнота «Амбасадори культури» започатковує щорічну стипендію для українських художників і художниць на початку творчої кар’єри та оголошує перший відкритий конкурс на її здобуття. Стипендія не має обмежень щодо медіуму, із яким працюють заявники, чи тематикою робіт. Головна мета — підтримати сучасне мистецтво. Стипендія призначатиметься раз на рік одному автору або авторському колективу.

«”Амбасадори культури” — спільнота підприємців-інтелектуалів, які об’єдналися, щоби розвивати культуру через підтримку сучасного мистецтва, продовжуючи одеську традицію меценатства. Стипендія для митців та мисткинь на початку творчого шляху логічно виходить із місії спільноти: формувати культуру майбутнього. Ми сподіваємося отримати багато цікавих, сміливих заявок та експериментальних проєктів з усієї України та реалізувати один з них на базі Музею сучасного мистецтва Одеси», — розповідає Ольга Сидорушкіна, координаторка спільноти «Амбасадори культури», заступниця директора з розвитку МСМО.

Стипендія допоможе художнику чи художниці зосередитися на власному розвитку: резиденції або навчанні (необхідних для реалізації проєкту), розробці та реалізації виставки чи перфомансу, написанні критичних матеріалів, створенні книги або іншого видавничого проєкту тощо. Подаватися можуть як окремі автори та авторки, так і художні групи та колективи.

Розмір стипендії складає 10 тисяч гривень на місяць протягом півроку та окремий бюджет (30 тисяч гривень) на реалізацію проєкту на території Музею сучасного мистецтва Одеси з кураторським супроводом.

Таким чином стипендія надає можливість сучасним художникам на початку кар’єри отримати не тільки фінансування, а й кураторську, інформаційну та інституційну підтримку від МСМО.

  • Дедлайн подачі заявки: 21 січня 2022
  • Ім’я переможця буде оголошено до кінця лютого 2022.

Експерти відбіркової комісії:

  • Олександра Кадзевич, художниця, кураторка, засновниця artist-run space NOCH
  • Тетяна Кочубінська, незалежна кураторка, мистецтвознавиця, дослідниця сучасного мистецтва, лекторка і авторка текстів
  • Михайло Рашковецький, незалежний куратор, арт-критик та історик мистецтва
  • Володимир Чигринець, куратор експериментального центру Muzeon, художник, музикант

Для того, щоби податися на стипендію потрібно заповнити анкету. Участь безкоштовна.

Детальна інформація опублікована на сайті Музею сучасного мистецтва Одеси: msio.com.ua