Рубрики
UKRAINE

В Одеському національному художньому музеї покажуть графічний проєкт Андрія Достлєва та Лії Достлєвої

З 11 грудня 2021 року по 9 січня 2022 року платформа культури пам’яті Минуле / Майбутнє / Мистецтво презентує в Одеському національному художньому музеї графічний проєкт Андрія Достлєва та Лії Достлєвої «Мені досі соромно викидати їжу — бабуся розповідала мені про Голодомор».

Цей проєкт виник як результат візуального дослідження з використанням постфотографічних практик, присвяченого сучасним побутовим проявам історичних травм ХХ сторіччя, а також репрезентативним можливостям фотографії як медіума у представленні травматичних подій.

«Щоразу, коли я з будь-якої причини викидаю їжу, відчуваю за це сором, — розповідають Андрій Достлєв і Лія Достлєва. — Ніяких логічних підстав у цього відчуття немає — я цілком можу собі дозволити не з’їдати те, чого не хочу їсти, і цим не можна комусь допомогти або когось врятувати.

Це просто залишки їжі на тарілці — та мені все одно соромно. Це відчуття укорінене не в логіці, а, скоріше, в моїй постпам’яті (за терміном Маріанни Гірш). Коли я був малий, бабуся розповідала мені різні історії зі свого життя, і серед іншого траплялися теж спогади про Голодомор. І цей сором за викинуту їжу походить якраз звідти, з історій про те, як моя родина пережила цей голод.

Щоб якось це проілюструвати і розібратися в цьому відчутті, протягом двох місяців ми документували сліди всієї їжі, яку викидали. Потім з цієї документації зробили колажі з фрагментами знайдених світлин, на яких присутні елементи пейзажу.

Чому пейзаж? Бо, на відміну від слідів, що їх залишив голод в нашій (як і багатьох інших українців — нащадків тих, хто пережив Голодомор) постпам’яті, слідів у фізичному просторі не залишилось — на відміну від переважної більшості інших колективних травм, які далі існують у ландшафті як місця пам’яті».

  • Відвідати виставку можна з 11 грудня 2021 року по 9 січня 2022 року (крім 1 і 7 січня)
  • Одеський національний художній музей (Одеса, Софіївська, 5а)
  • Музей працює з 11:00 до 17:00 в будні та з 11:00 до 18:30 у суботу та неділю. Вівторок — вихідний.