Рубрики
UKRAINE

У Києві до Дня Незалежності відкриють виставку про трансформацію образу «Батьківщини-матері»

До Дня Незалежності України Музей війни презентує новий виставковий проєкт «Батьківщина-мати. Переозначення» – про трансформацію образу монумента у свідомості та сприйманні українського суспільства.

«Еклектична скульптура, що синтезує риси радянського монументального мистецтва довоєнної доби з культом ренесансного ідеалу фізично та естетично розвиненої людини і є зразком панівної на той час течії соціалістичного реалізму», – це класичний опис образу монумента «Батьківщина-мати», унікальної сталевої фігури, що відома в усьому світі як неповторний артоб’єкт і візитна картка м. Київ та загалом України. Скульптура «Батьківщина-мати» вже тривалий час не сприймається суспільством як радянська пам’ятка. Поступово вона стала на шлях візуальної та сприйняттєвої трансформації, раз по раз убиралась у вінок із квітів маку та українські національні строї. Ба більше, від 24 лютого 2022 р. стала упізнаваним візуальним образом опору українців російській агресії. У цей важкий час монумент було підсвічено кольорами Державного Прапора України, а в інтернетпросторі він набув найрізноманітніших образів, у які закладено головний меседж: «Батьківщина-мати – символ незламності України».

Уже від перших днів протистояння України відкритій агресії митці не раз зверталися до образу «Батьківщини-матері» як до знака спротиву. Ми стежили за стрімким перевтіленням скульптури й становленням її як нового, переосмисленого символу боротьби та неодмінної перемоги українців. Найбільш визначальною для художників і контентмейкерів стала орієнтація скульптури на Москву, а меч та щит у її руках перетворилися на дієву антирашистську зброю. Це новий патріотичний, часом сатиричний, контент, який з’являвся в цифровому просторі й став мотиваційним до опору та підтримки збройної боротьби проти окупанта. Акумульована добірка матеріалів – це справжнє мистецтво, яке варто побачити.

Офіційним саундтреком проєкту стала пісня «Меч» українського гурту Sera Sheer. Авторка тексту та виконавиця Олександра Щербакова й автор відеоряду Артем Бірюков створили твір у стилі аніме, присвячений боротьбі скульптури «Батьківщина-мати» з російським монстром, якого вона зрештою знищила. На презентації почуєте живе авторське виконання.