Рубрики
UKRAINE

Dymchuk Gallery святкує 10-ту річницю виставкою Олександра Ройтбурда

Dymchuk Gallery представляє виставку «Колекція. Олександр Ройтбурд», що відкриває серію подій присвячених 10-й річниці галереї.

Ідейно Dymchuk Gallery була заснована Анатолієм Димчуком ще у 2008 році. Кілька років поспіль команда галереї ініціювала та реалізовувала проєкти на різноманітних майданчиках в Києві та Одесі. Згодом, в 2013 році, у галереї з’явилось власне приміщення в Києві за адресою вул. Ярославська, 21. У 2023 році простору виповнилося 10 років, але після повномасштабного вторгнення тривалий час наші двері були зачинені, а частину колекції було перевезено до сховища. Цього року, деякі роботи з мистецької збірки Dymchuk Gallery можливо буде побачити наживо у рамках проєкту «Колекція».

Dymchuk Gallery – галерея з одеським корінням. Почати серію з виставки робіт Олександра Ройтбурда нам здається більш ніж органічно: більшу частину життя Олександр присвятив розвитку мистецької інфраструктури в Одесі та загалом в Україні; ще на початку 2000-х українські колекціонери, під впливом Ройтбурда, відкривали перші незалежні галереї сучасного мистецтва; а останні роки життя  він віддав боротьбі за існування Одеського художнього музею, який врешті-решт отримав статус національного.

На виставці представлені живописні роботи з різних серій, які демонструвалися в великих і важливих виставкових проєктах, зокрема: «Одеська школа: традиції і актуальність» в Мистецькому Арсеналі та Арт-Донбасі (Донецьк) у 2013 році.

Колекція Анатолія Димчука – одна з найбільших мистецьких збірок в Україні. Вона налічує більше 3000 предметів мистецтва ХІХ – ХХІ століття. Колекцію складають переважно роботи українських і, зокрема, одеських митців. Збірка відома своєю структурою «колекцій у колекції». Важливою її частиною є найбільше в світі зібрання робіт одеських нонконформістів: Олександра Ануфрієва, Валерія Басанця, Олега Волошинова, Віктора Маринюка, Євгена Рахманіна, Володимира Стрельникова, Валентина Хруща, Анатолія Шопіна, Людмили Ястреб та інших. Окремим сегментом колекції є сучасне мистецтво. У ньому представлені твори ключових українських художників: Олександра Ройтбурда, Арсена Савадова, Олександра Гнилицького, Олександра Животкова, Ігоря Гусєва, Юрія Соломка, Олега Тістола, Василя Цаголова, Іллі Чічкана, Артема Волокітіна, Bondero та інших.

  • Відкриття: 9 березня
  • Dymchuk Gallery (вул. Ярославська, 21) 
  • Вхід на виставку — вільний
  • Тривалість виставки: 09.03 – 21.04