Рубрики
UKRAINE

Dymchuk Gallery продовжує святкувати 10-ту річницю виставкою Василя Цаголова

Dymchuk Gallery представляє виставку «Колекція. Василь Цаголов», що продовжує серію подій присвячених 10-й річниці галереї. До експозиції виставки увійшли живописні роботи Василя Цаголова з проєктів «У страху великі очі», «Лебедине озеро», «Привид революції» та інші.

Впізнаваним елементом живопису Цаголова є біле тло полотна, що проглядається крізь шпарини малюнку. Подібний хід митець використовує щоб створити ефект «дихаючої», легкої роботи.

Серія «Лебедине озеро» складається з робіт створених впродовж 2007-2013 років Цаголовим у різних медіа: живопис, інсталяція, скульптура. Лейтмотивом серії є образ балерини з вибухівкою. Тлом для танцівниць слугує живописний мирний пейзаж, що контрастуючи, звертає увагу на відчуття небезпеки у повсякденному житті.

Тема балету неодноразово з’являється у роботах сучасних українських митців ще з кінця 1980-х років. Художники апелюють до даного образу як символу небезпеки й лицемірства. Балет залишався та досі слугує одним із найвизначніших «експортних продуктів» й символів радянської, а нині загарбницької російської культури. До цієї теми звертався у своїх роботах й Арсен Савадов, зокрема у серії «Донбас-Шоколад», частина якої була  представлена у попередній виставці проєкту «Колекція».

Серія «У страху великі очі» (2010-2011) включає ряд портретних і жанрових композицій, об’єднаних ідеєю страху, яка поширюється світом внаслідок актів насилля й тероризму. У роботах проєкту автор буквально зображує прислів’я «У страху очі великі» акцентуючи увагу на неприродньо великих очах персонажів картин. В експозиції проєкту з даної серії представлено роботу “Муха”, з якою утворюють умовний діалог два форматні полотна з емоційними портретами Анатолія Димчука.

Також у рамках виставки «Колекція. Василь Цаголов» можливо побачити живописні інтер’єри та роботу з проєкту «Привид революції», що було експоновано у 2013 році в Dymchuk Gallery та презентовано галереєю на міжнародній ярмарці Volta 10 у Базелі, Швейцарія.

  • Відкриття: 7 червня
  • Dymchuk Gallery (вул. Ярославська, 21) 
  • Вхід на виставку — вільний
  • Тривалість виставки: 07.06 – 07.07