Рубрики
UKRAINE

Voloshyn Gallery візьме участь у ярмарку сучасного мистецтва KYIV ART FAIR

Voloshyn Gallery бере участь у ярмарку сучасного мистецтва KYIV ART FAIR 2018, що відбудеться у рамках міжнародного фестивалю мистецтв KYIV ART WEEK. Цьогоріч темою ярмарку є “Постійна зміна. Пам’ять, гуманність, майбутнє”, яку Voloshyn Gallery розкриє творами п’ятьох художників – Володимира Когута, Михайла Деяка, Рудольфа Бурди, Віталія Маковія та Анастасії Подерв’янської.

KYIV ART FAIR – ярмарок сучасного мистецтва, що проходитиме втретє й збере 35 галерей та інституцій з України, Грузії, Німеччини, Данії, Польщі та Великобританії.

Представлена на стенді Voloshyn Gallery відеоробота “Artificial intelligence – Mimicry” Володимира Когута, порушує глибоку проблематику мімікрії інтелекту людини, що викривлює природній інтелект до рівня машинної реакції. Artificial intelligence – це тема наступних етапів розвитку людини і людства, в оболонці де просто пасивне співіснування з технічним прогресом перетворить людину на елемент статистичної вибірки даних, і остаточно знищить можливість на незалежне існування людини як найвищого творіння. Тільки шлях найбільшого супротиву приведе людину до таких умов існування де буде унеможливлене порівняння технічного інтелекту з людським, а існування не по легко зрозумілому лінійному алгоритму поверне людині її індивідуальність.

Робота Михайла Деяка – це мінімалістичний пейзаж із серії Space. Space, як відомо, перекладається як «космос», хоч автор радше мав на увазі більш загальне значення — «простір». Цим твором художник не прагне нав’язати глядачеві своє бачення або думки, скоріше розраховує на те, що спостерігач вступить у діалог з роботою та самим собою. Цікавою деталлю є те, що пейзажі циклу Space написані на склі. І ця техніка обрана Деяком не випадково, адже його дитинство пройшло на Закарпатті, де споконвіку місцевість вражала самобутністю і величезною
кількістю рідкісних художніх технік, таких як іконографія на склі. Вочевидь це відбилося у підсвідомості автора, звідси тяга до подібних експериментів із матеріалами.

Чеський автор Рудольф Бурда представляє скульптуру Pink Mist, дуже схожу на космічний об’єкт чи-то навіть втілення людських уявлень про будову галактик. В основі концепції усіх робіт художника – динаміка та єдність у відносинах з фундаментальними екзистенційними висловлюваннями. І на перший погляд композиційно замкнений сферичний об’єкт заявляє собою об’ємно-просторову сутність, що чітко прочитується.

Композиція Віталія Маковія “Механізм свідомості” складається із шістьох взаємопов’язаних об’єктів-механізмів та уособлює діалектично обумовлене взаємне перетворення речей і явищ у природі, виражаючи загальну ідею ярмарку про Постійну зміну. Вже у самій назві його композиції закладені і серйозні роздуми про постійні та незворотні зміни в свідомості як окремої людини так і суспільства в цілому. Художник уникає оцінок. Він лише фіксує видиме й очевидне.

Масштабна вишивка-колаж Анастасії Подерв’янської “Perfect Day” поєднує у собі сплав естетичних концепцій – космополітичний урбанізм та фолькові мотиви. Український декоративізм та етно-романтизм, а також елементи коміксу створюють простір, сповнений символами та ребусами, які розширюють інтерпретації дійсності, надають твору мультикультурного значення та виводять його за межі архаїчно-традиційних уявлень.