Рубрики
UKRAINE WORLD

Персональна виставка Анастасії Подерв’янської у Нью-Йорку

Український інститут Америки представляє соло-проект Анастасії Подерв’янської «High Textile».

Художниця-монументалістка за освітою, протягом останніх чотирьох років Анастасія Подерв’янська експериментує у техніці текстилю. Її вишивки-колажі поєднують у собі  український декоративізм та етно-романтизм, а також елементи коміксу. Завдяки цим рисам твори авторки виходять за межі архаїчно-традиційних уявлень та органічно вплітаються до сучасного глобального мультикультурного контексту. Текстильні роботи художниці є спробою візуального переосмислення традиційних іконописних сюжетів, емоційного перетворення та надання нового значення канонічним образам. Такий синтез традиційних технік і канонів із сучасними технологіями і баченням надає роботам Подерв’янської нового, оригінального, звучання.

Проект «Високий текстиль» поєднує роботи двох серій: «Кантрі-Хорор» та «ПальтоПортрет». «Кантрі-Хорор» (2016 рік) створено за мотивами книжки українського етнографа Георгія Булашева «Український народ у своїх легендах, релігійних поглядах та віруваннях», виданої у 1909 році. Кожному полотну цієї серії відповідає сюжет однієї з легенд, яку художниця, поєднуючи традиційні народні мотиви із декором нинішньої доби, переповідає глядачеві.

«ПальтоПортрет» (2017 рік) – серія пальто з вишитими вручну портретами з полотен відомих художників, яку розроблено спільно з дизайнеркою Лілією Братусь. Для створення «ПальтоПортрету» Подерв’янській стає у нагоді досвід роботи театральною художницею, зокрема, досвід створення костюмів для гротескних вистав її батька Леся Подерв’янського. Проект демонструє подеколи нерозрізниму межу між мистецтвом та модою, адже «ПальтоПортрет» можна розглядати і як художню серію робіт, і як таку собі гротескну колекцію haute couture.

Поєднання робіт двох серій в одному виставковому просторі дозволяє глядачеві детально ознайомитись із творчими шуканнями-дослідженнями молодої художниці, а також побачити, як традиційне жіноче ремесло видозмінюється та вписується в контекст сучасного мистецтва.

Виставка триватиме із 04 жовтня  по 11 листопада 2018 року в Українському Інституті Америки за адресою: 2 EAST 79TH STREET NEW YORK, NY 10075