Рубрики
UKRAINE

Відкриття персональної виставки «Memories» Михайла Деяка

У київській галереї Voloshyn Gallery відбулося відкриття персональної виставки «Memories (Спогади)» Михайла Деяка.

«Memories» – новий проект українського автора Михайла Деяка, який організовано за принципом тотальної інсталяції. Знаний своїм живописом на склі та скульптурами з погнутого металу, у цьому проекті Деяк продовжує роботу з відповідними матеріалами. «Memories» позначає поглиблення зсуву інтересу художника з двовимірності площини до тривимірності простору та з об’єкту до простору як такого. Першою маніфестацією бажання автора працювати з 3D простором була серія об’єктів з кольорового металу «Genesis», роботу над якою Деяк почав у 2016 році. Мистецтвознавиця Галина Скляренко називає роботи «Genesis» «метафорою зародження форм, рухів, ідей, думок» та відзначає їхнє тяжіння до «генези нових форм». У випадку проекту «Memories» метафорика напівабстрактних композицій перетворюється на прагматику формування середовища. Перехід від «Genesis» до «Memories» – це перехід від просторових композицій до композиції простору.

«Memories» складається з двох масштабних об’єктів зі скла та композиції з металу. Імерсивний простір «Memories» є середовищем, де відвідувачі виставки та арт-об’єкти, що розмічують експозиційний простір, виступають рівноправними творцями та акторами цього середовища.

Як зазначає сам автор, «Мета проекту – створити певну ситуацію, яка допоможе глядачеві зануритись у самого себе. Оскільки об’єкти «Memories» великих розмірів, співмірні людині, то глядач виявляється повністю зануреним у простір роботи. Таким чином, він перебуває у певному стані, наодинці з собою, та має змогу вести діалог із собою за посередництва робіт. Глядач опиняється сам на сам із власними спогадами про минуле, сьогоднішнє та майбутнє».

Фотографія: Даша Кручініна