Рубрики
UKRAINE

NewNow Gallery презентує проект Олени Сапонової на ярмарці Photo Kyiv

Знакова подія українського арт-ринку – міжнародна фотографічна ярмарка PHOTO KYIV – цього року проходить у форматі онлайн з 2 по 20 грудня в колаборації з платформою Панграм. Свої роботи до віртуального простору надали фотографи з України, Польщі, Франції, Німеччини, Швейцарії. NewNow Gallery презентує соло-стенд української мисткині Олени Сапонової.

«Місце, яке має значення» – актуальний на сьогодні фотопроект Сапонової, що продовжує шлях її творчих пошуків. Кожна з представлених фотографій, на кшталт камінців – шматочків смальти, виникає як окремішній фрагмент певного цілого, котрий хіба не заперечує всю решту. Але ж загальна композиція свідчить про зворотнє і зчитується як завершена мозаїка. Олена працює з візуальними пластами, накладаючи їх один на одного, продукуючи нові виміри, нові сенси. Ці нашарування – все ті ж деталі, побачені і зафіксовані в різних обставинах. Вдаючись до техніки колажу, поєднуючи між собою елементи і кристалізуючи форми, авторка виявляє глибинні зв’язки у світі просторово-часових відносин.

Її робота «Зростання», створена з чеського пейзажу, демонструє титанічний образ ментального зросту у вигляді дерева, яке пробивається крізь горизонт. Фотографія не піддає сумніву поняття «опора», тому що єдиною людиною, яка впливає на власне подальше зростання, а потім – цвітіння, є сам індивід.

Фотографія «Голова в баранцях», в якій схожість форм – потужного альпійського хребта на витонченій ключиці з веноподібними блукаючими стежками – вказує на приналежність один одному. Фрагмент «уникає» тієї частини, про яку говорить безпосередньо назва колажу, залишаючи, таким чином, простір для уяви.

Освітня програма PHOTO KYIV 2020 передбачає лекції, дискусії та презентації фотокниг в форматі відеоконференцій. Вже 10 грудня відбудеться artist talk за участю митців та представників галерей.

Ознайомитися з експозицією та придбати роботи можна за посиланням: http://photokyiv.online/