Рубрики
UKRAINE

Проєкт художниці, режисерки та треш-моделі Антігони Oksana — AntiGonna: 13 відбудеться в Музеї сучасного мистецтва Одеси

AntiGonna — одеська художниця, режисерка та треш-модель; номінантка на премію PinchukArtCentre 2020. Вона стала відомою завдяки провокаційним відео, оголеним перформансам та співпраці з фотографами в унікальному для України жанрі — порножахи. Її трансгресивна художня практика з застосуванням шокових методів, руйнує звичні соціальні установи та норми та пропонує глядачу новий фокус на власний досвід.

В експозиції будуть показані фотографії, відео, колаборації, перформанси за останні 5 років роботи, продакшена AntigonStaff. Це перший персональний проєкт художниці в Україні, що охоплює три частини: колективний проєкт у Виставковому залі МСМО, відеоінсталяції в Muzeon, освітні лекції та завершальну вечірку, дата якої буде оголошена пізніше.

У СРСР демонстрація оголеного тіла була заборонена і в неофіційній культурі сприймалась як прояви свободи та право на індивідуальність. Сучасне українське суспільство також продовжує стигматизувати наготу та сексуальність, виключаючи цю важливу частину людського життя із суспільної дискусії, й процес становлення тілесного Я на відміну від західної культури, знаходиться в початковій стадії. Тіло як останній невідчужуваний оплот індивідуальності як і раніше залишається полем битви між суспільним та особистим. І мистецтво бере безпосередню участь у цій битві.

«Основні теми моєї творчості це страх, сексуальність і смерть, зміна граничних станів, самокатування, наркотична утопія та невдоволення сьогоднішнім, завтрашнім і післязавтрашнім днем», — розповідає художниця.

AntiGonna одночасно — художниця і модель. Її тіло може залишатися еротичним, бажаним, охочим, але разом з тим це холодний інструмент взаємодії зі світом, що працює відповідно до її творчої волі. «У своїх колабораціях з іншими авторами AntiGonna вдалося ненавмисно та метафорично зобразити широкий зріз суспільства, що ховає в собі страхи та сумніви багатьох поколінь, колективні травми, що стають стигмами на тілі суспільства, а відторгнення наготи — рисою національної ідеї», — пише мистецтвознавець Галина Глеба.

Долаючи різноманітні табу, соціальні стигми AntiGonna продовжує шлях до сексуальної свободи, рівності та емансипації, попри серйозні соціальні перепони. Її творчість — це актуальне мистецтво сьогоднішнього дня, з його питаннями, розбіжностями та криком в порожнечу.

Куратор проєкту Андрій Сігунцов.

Увага!

  • Обмеження за віком 18+
  • В умовах карантинних обмежень просимо приходити в масках. Відкриття відбудеться у Виставковій залі МСМО та Експериментальному Центрі MUZEON.
  • Щоб уникнути великого скупчення людей вхід буде здійснюватись по 15 осіб.
  • Проєкт у Виставковій залі триватиме з 12 березня по 2 травня. В Muzeon по 4 квітня.
  • Вхід на відкриття — вільний, в наступні дні вартість вхідного квитка — 60 грн.

Фото матеріали: Головна — Андрій Бойко, 2020 рік; 2 — Courtesy: AntigonStaff; 3 — Андрій Бойко, 2016 рік; 4 — Андрій Бойко, 2020 рік; 5 — Ігор Македон, 2016 рік.