Рубрики
UKRAINE WORLD

Виставку української художниці Оксани Федчишин покажуть у Вроцлаві

Виставка “Але моя душа вільна” — є результатом піврічної роботи в рамках програми Gaude Polonia 2021 від Національного центру культури у Варшаві. Дана програма підтримує митців з Центральної та Східної Європи. Вона є майданчиком для побудови розуміння та налагодження контактів на основі культурної співпраці між Польщею та її близькими сусідами.

Темою свого проєкту я обрала історію відомої постаті Януша Корчака.

Під час Першої та Другої Світових Воєн, польсько-єврейський лікар і письменник працював у дитячих будинках для українських та єврейських дітей. У 1942 році він опинився у Варшавському гетто. Декілька разів Януша намагалися звідти врятувати, але він відмовився залишити дітей якими опікувався, і в результаті добровільно пішов у газову камеру зі своїми вихованцями.

Мене захопило те, що попри всю складність ситуації та обставин, Януш не скорився системі, яка безжалісна навіть до дітей, а залишився вірним своїм поглядам, що стало прикладом прояву найбільшої свободи. Його дух замордувати не вдалося.

Під час резиденції я мала час і можливість більше дізнатися про життя цього чоловіка та про польське гетто під час Другої Світової Війни.

Проект є спробую переосмислити події які відбулися, ця тема є болісною і завжди вимагатиме від нас відповіді на запитання «як це могло статися?».

Зрубане дерево з його корінням — є одним з образів, що я використала. Він є символом існування, показує цикл людського життя та його крихкість. У багатьох культурах до природи ставляться з великою повагою і шаною. Наприклад, у єврейському народному календарі є свято Ту-бішват — Новий рік дерев. Існував звичай саджати дерево на честь кожного немовляти: народиться донечка — садять кипарис, син — кедр. Росте людина і разом з нею росте дерево.

Зрізані ж дерева на моїх творах — є образом перерваного життя, яке планувало рости та розвиватися, але історія внесла свої безповоротні корективи.

Ще один образ, до якого я звернулася – це згаслі зірки. Вважається, що зірки впливають на людей і на їхні життя, що кожна людина народжується під зіркою, а після смерті зірка згасає. 

В рамках виставки “Але моя душа вільна” буде представлена графіка, кераміка та інсталяція. Графіка виконана в техніці шовкодруку. Кераміка —  з різних видів глини та з використанням деколей, які також створені способом шовкодруку. Для створення інсталяцій художниця працювала з 3Д ручкою. Це дало змогу досягти делікатних тіней, що дають відчуття крихкості, тендітності, чогось невловимого.

Основою проекту стали роздуми про життя та діяльність Януша Корчака, та фільм Анджея Вайди «Корчак» (1990).

  • Місце проведення стипендії Gaude Polonia — Академія образотворчих мистецтв ім. Євгеніуша Гепперта у Вроцлаві.
  • Місце проведення виставки: Agora Cultural center.
  • Відкриття: 13 серпня о 18:00.
  • Виставка триватиме до 5 вересня.
  • Куратор: Małgorzata Et Ber Warlikowska