Рубрики
UKRAINE

Розпочався прийом заявок на здобуття Премії PinchukArtCentre 2022

PinchukArtCentre розпочав прийом заявок на участь у 7-му конкурсі на здобуття Премії PinchukArtCentre – першої загальнонаціональної премії в галузі сучасного мистецтва для молодих українських художниць і художників віком до 35 років. Заявки приймаються на сайті prize.pinchukartcentre.org з 1 вересня до 30 жовтня 2021 року.

20 номінанток і номінантів на Премію PinchukArtCentre будуть визначені відбірковою комісією і оголошені в грудні 2021 року. Художниці і художники отримають можливість створити нові роботи, які будуть представлені на виставці номінанток і номінантів у PinchukArtCentre в 2022 році.

Переможці Премії будуть оголошені міжнародним журі на церемонії нагородження в грудні 2022 року. Крім головної премії розміром 250 000 гривень та двох спеціальних премій – по 60 000 гривен кожна – лауреати також отримають фінансову підтримку для проходження стажування, продовження навчання, участі в резиденціях або створення нових робіт. Відвідувачі виставки номінанток і номінантів у PinchukArtCentre шляхом голосування визначать володаря призу громадськості, який отримає премію в розмірі 25 000 гривень.

Лауреат головної премії автоматично стає номінанткою або номінантом Future Generation Art Prize 2023 – міжнародної артпремії для молодих художниць і художників.

«Премія PinchukArtCentre представляє унікальний зріз молодої та динамічної української артсцени. Нова творча енергія досягне свого глядача. Ми впевнені, що цього року побачимо безліч нових імен і унікальних творчих проєктів, які вплинуть як на локальний, так і на міжнародний мистецький процеси», — розповідає артдиректор PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф.

До складу відбіркової комісії Премії PinchukArtCentre 2022 року увійшли:

  • Ольга Балашова, голова правління громадської організації Музей сучасного мистецтва;
  • Генадій Козуб, засновник Biruchiy Contemporary art project;
  • Ксенія Малих, керівниця Дослідницької платформи PinchukArtCentre;
  • Катерина Русецька, співзасновниця, програмна кураторка та проєктна менеджерка громадської організації «Культура Медіальна» та Центру сучасної культури у Дніпрі;
  • Леся Хоменко, художниця, кураторка, авторка освітньої програми із сучасного мистецтва.

Премія PinchukArtCentre створена Фондом Віктора Пінчука в 2008 і присуджується раз на два роки українським художникам у віці від 18 до 35 років. Вже понад 10 років Премія надає підтримку молодому поколінню українських художників, відкриваючи нові імена та представляючи їх українському суспільству та міжнародній спільноті. Розширення можливостей молодого покоління художників, надання їм платформи та створення міжнародного хабу сучасного мистецтва в Києві є головними завданнями PinchukArtCentre.

До участі в конкурсі запрошуються художниці, художники чи мистецькі групи, громадянки і громадяни України, що працюють з будь-якими медіумами сучасного мистецтва. Одна художниця чи художник (або група) може подати на конкурс від 3 до 7 робіт. Заявки на участь подаються відповідно до регламенту Премії PinchukArtCentre.

Календар Премії PinchukArtCentre 2022:

  • 1 вересня – 30 жовтня 2021 р. – Прийом заявок
  • Грудень 2021 р. – Оголошення номінантів
  • Вересень – жовтень 2022 р. – Виставка номінантів у PinchukArtCentre
  • Грудень 2022 р. – Церемонія нагородження Премії PinchukArtCentre 2022