Рубрики
UKRAINE

У київському музеї «Золоті ворота» відкрили арт-виставку «K’niga»

16 вересня в київському будинку музею «Золоті ворота» відбулось офіційне відкриття арт-проекту «K’niga», присвяченого читанню, літературі та навіть тактильному задоволенню перегортання паперових сторінок. Це виставка робіт понад 20-ти топових українських художників, які об’єднали в собі сучасне мистецтво та літературу. Завдання проекту — відродити любов українців до книги, популяризувати читання і розвиток.

На виставці представили скульптури, графіку, живопис та незвичайні арт-інсталяції. Серед художників-учасників «K’niga» вже відомі в Україні та Європі імена: Роман Михайлов, Анастасія Лойко, Мирослав Вайда, Марія Куліковська, Анна Щербина, Валерія Трубіна, Анна Звягінцева та інші. Одні автори використовували книгу як метафору, інші — буквально, одні художники працювали в звичній для себе манері, інші ж експериментували з технікою та медіа. Але всі твори мистецтва однаково дбайливо вписані в контекст унікальної споруди — Золотих Воріт.

Кураторами проекту виступили книжковий продюсер, власник і директор видавництва Lazutkina Publishing House Олена Лазуткіна, мистецтвознавець і куратор Ольга Узлова та арт-експертка, засновниця галереї Forsa Gallery Аліса Нанавова. За словами кураторів, музей «Золоті Ворота» обраний не випадково — кошти, зібрані проектом «K’niga» будуть передані заповіднику «Софія Київська».

«Серія виставок та заходів ставить за мету не просто черговий раз звернути увагу на важливість читання і підсвітити неймовірну роль книги як носія знань, а й простежити, як розвиваються культура і мистецтво через призму літератури сьогодні та в історичному контексті. Дух часу, що живе в Золотих Воротах стає символічним домом для виставки, підкреслюючи спадкоємність поколінь, передається і через архітектуру, і через книгу».

Проект складається з серії виставок в декількох містах України. Організатори «K’niga» мають намір зібрати унікальну колекцію творів мистецтва, а в найближчому майбутньому планують представити всю колекцію в Німеччині, Італії та інших країнах Європи. Музей «Золоті ворота» обраний не випадково — всі кошти, зібрані проектом «K’niga» будуть передані заповіднику «Софія Київська».