Рубрики
TOP UKRAINE

10 цікавих виставок жовтня

Розповідаємо про виставки, які варто відвідати в жовтні в Києві, Харкові та Одесі.

  • PinchukArtCentre
  • Виставка 6-ї Премії Future Generation Art Prize 2021
  • з 25.09.21 по 27.02.22

Виставка зосередилася на представленні нових робіт, які демонструватимуть найактуальніші творчі тенденції нового покоління художників. Заснована Фондом Віктора Пінчука в 2009 році, Future Generation Art Prize — це міжнародна премія в галузі сучасного мистецтва, метою якої є відкриття нових імен в світі мистецтва та надання довгострокової підтримки майбутньому поколінню художників.

  • Voloshyn Gallery
  • Виставка Даніїла Ревковського і Андрія Рачинського «Хвостосховище.Інженер»
  • з 17.09.21 по 15.10.21

Даніїл Ревковський і Андрій Рачинський представили продовження серії Хвостосховище, перша частина якої, у формі Музею людської цивілізації, була експонована в PinchukArtCentre напочатку цього року. У Voloshyn gallery представлена гілка історії Хвостосховища, що історично відноситься до 1937-1944 рр. і територіально стосується сучасних меж міста Кривий Ріг.

Виставка розповідає історію інженера металургійно-збагачувального комбінату «Криворіжсталь», який з невиявлених причин разом з родиною жив у схованці на місці майбутнього хвостосховища. Про життя у параної, зумовленій історичними та політичними обставинами; про пошуки відповідних видів активістських практик, що у трактуванні художників перетворюються на художні об’єкти.

  • Національний музей «Київська картинна галерея»
  • Виставковий проєкт «Такий різний Ройтбурд»
  • з 06.10.21 по 17.10.21

Виставковий проєкт «Такий різний Ройтбурд», присвяченого пам’яті відомого українського митця, громадського активіста, директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда, який відійшов у вічність на початку серпня цього року.

«Такий різний Ройтбурд» покаже різні грані творчості унікального митця й усебічно обдарованої людини Олександра Ройтбурда. Ройтбурд сміливо йшов на експерименти, намагався якомога точніше передати засобами художньої виразності свій світогляд, донести до свідомості глядача найважливіші цінності та ідеї. Глибокий зміст і надзвичайно тонка іронія, притаманні митцеві як людині, знаходять своє відображення в усіх його роботах і, напевно, є саме тією характерною ознакою ройтбурдівського стилю.

  • Муниципальная Галерея
  • Виставка «100 жінок» 
  • з 01.10.21 по 26.10.21

Виставка являє собою перший етап проекту «100 жінок», в якому жінки фотографки за допомогою медіуму фотографії говорять про те, що означає бути своєю власною музою. Чи може бути щось більше за звичайним Селфі? Цей проект відображає зростання інтересу до Селфі, як репрезентації успішного Я, а також висвітлює популярне сьогодні явище — жіноче мистецтво.

  • ВДНГ (Павільйон ВДНГ №13)
  • Мультимедійна виставка «Корисні копалини»
  • з 01.10.21 по 31.10.21

«Корисні копалини» — мультимедійна виставка на основі оперного циклу, показаного агенцією «Ухо» в Національній опері України у 2016–2018 роках.

«Корисні копалини» розповідають про «Лімб» Стефано Джервазоні, «Хліб. Сіль. Пісок» Карміне Челла та «Моє зрадливе світло» Сальваторе Шарріно у три різні способи — через головних і другорядних героїв, свідоцтва людей і речей. Хоча ми сподіваємося, що аудіовізуальна виставка буде самоцінною оповіддю, було б дивно перебутися без музики наживо. Дати концертів, а також лекційна програма, яка допоможе зорієнтуватися у виставковому матеріалі, будуть оголошені згодом.

  • Invogue#Art
  • Груповий проєкт «Sorge»
  • з 01.10.21 по 10.11.21

Давньоримський ерудит і письменник Гай Юлій Гігін в кінці I століття до нашої ери писав, що основним станом та сутністю людського існування є турбота. Турбота створила людей зі звуку, а Юпітер наділив їх душею. Пізніше, вже в ХХ столітті, філософ Мартін Хайдеггер, розмірковуючи про турботу, виводить поняття «sorge». Тут турбота виступає основним устремлінням і сенсом буття людей. Саме через турботу — про себе або іншого — людина переживає власне існування. Завдяки цій своїй рисі вона не просто існує на автоматизмі, а проживає справжнє життя, пізнає себе та реальність.

У проекті «Sorge» 6 українських художників продемонстрували своє бачення турботи про себе. Для когось це — вихід з важких стосунків, для когось — відстоювання своїх особистих прав, а хтось бачить турботу навіть як ніжне відношення до себе та інших.

  • Винний бар Malevich
  • Виставка Олександри Токаревої «Злиття»
  • з 01.10.21 по 12.10.21

Виставка частини робіт Олександри Токаревої з проекту Злиття. Який створювався художницею на протязі двох років, і триває й досі.

Ця серія робіт – результат роздумів про цілісність природи. Про тонкощі взаємодії між людьми і контакт із Землею — видимий, невидимий, фізичний та енергетичний.

  • Художня галерея ім. Генріха Семирадського
  • Виставка учасників резиденції «АРТ КУЗЕМИН»
  • з 24.09.21 по 20.10.21

Резиденція «ART KUZEMYN» сталася як діалог та виклик, порушуючи низку питань. Як мистецтво організовує та змінює простір навколо себе? Що потребує митець у локальній резиденції для плідної роботи? Чому сьогодні потрібні художні інтервенції у громадські спільноти?

Результатом проєкту стали серія майстер-класів, екскурсії майстернями та презентація створених під час резиденції робіт. Реакцією митців на повну свободу у художніх та концептуальних намірах стало їх звернення до нетипових форматів та технік. Кожному вдалося втілити нове для себе пластичне рішення, чи то зробивши крок до наміченого твору, чи відчувши потяг до експерименту. Зміна оточення, атмосфера Куземина та резиденції відкрили можливість творення «без огляду на», спрямували митців до питомої точки відліку — внутрішнього поштовху вийти за межі знайомого.

  • Мала Галерея Мистецького арсеналу
  • Виставка резидентів міжнародної програми «Тимчасова не/доступність. Ukrainian-Austrian Art Residency 2021»
  • з 25.09.21 по 19.10.21

Виставка резидентів міжнародної програми «Тимчасова не/доступність. Ukrainian-Austrian Art Residency 2021», що організована Мистецьким арсеналом і Австрійським культурним форумом у Києві у співпраці з Департаментом культури і мистецтв Уряду Нижньої Австрії. Проєкт має на меті посилити міжнародний зв’язок між українськими та австрійськими художниками та їх підтримку.

У двомісячній резиденції взяли участь десятеро художників та художниць з Австрії та України. Програма відбувалась у гібридному форматі — онлайн та офлайн. Учасники сформували п’ять тандемів. У діалозі вони працювали над створенням мультимедійних проєктів, на тему місця та його не/доступності у зв’язку з глобальною епідемічною ситуацією.

  • White World
  • Виставка львівського живописця Петра Сметани «Проходячи повз монастир»
  • з 30.09.21 по 15.10.21

Від зображення конфлікту людини і міста Петро Сметана переходить до усвідомлення протистояння людини з невизначеністю і метушнею. І раптом не лише знаходить вирішення виявленої проблеми, а й пропонує його глядачеві в кришталево ясній формі – у вигляді запрошення на спільну прогулянку повз Монастир.

«Монастир як місце розміреного стабільного життя, до якого прагнуть більшість людей на планеті. Місце безпеки. Адаптація до чітких правил, виконання своїх щоденних обов’язків, – прості речі, для людини це під силу. Особливо у місці, де відсутні багато звичних для нас подразників.

Така чіткість буття є дуже бажаною для більшості, але є вибором небагатьох. Ми не занурюємося в цю ідилію, бо знаємо, що ніколи не досягнемо її в нашому житті. Оазис, крихітний замкнений світ, близький до ідеалу, який чомусь обираємо спостерігати здалеку.