Рубрики
TOP UKRAINE

17 цікавих виставок липня

Розповідаємо про виставки, які варто відвідати в Києві, Дніпрі, Львові, Запоріжжі, Івано-Франківську та Черкасах.

  • PinchukArtCentre
  • Мистецький проєкт французького художника JR
  • з 30.06.23 по 07.01.24

«Inside Out» – глобальний мистецький проєкт французького художника JR, відомого українському глядачеві роботою «Валерія», яка була опублікована на обкладинці журналу Time. Українська акція «Ми тут» в межах проєкту «Inside Out» стосується кожного та кожної з нас і дозволяє голосно ствердити: «Ми тут, ми живі і продовжуємо боротися».

  • PinchukArtCentre
  • Персональна виставка художниці Жанни Кадирової
  • з 30.06.23 по 07.01.24

«Траєкторії польотів» – персональна виставка української художниці Жанни Кадирової, яка створює об’єкти в публічному просторі, інсталяції та скульптури, оприявнюючи всеприсутність війни в Україні.

  • PinchukArtCentre
  • Виставка українського митця Пьотра Армяновського
  • з 30.06.23 по 01.10.23

«Історія стосунків» – виставка українського митця Пьотра Армяновського в рамках проєкту PAC UA. Автор досліджує динамічні міжособистісні зв’язки, відносини між різними соціальними групами, а також персональні та колективні взаємодії людей з організаціями, зокрема з державними установами.

  • Галерея Артсвіт
  • Виставка київської графічної майстерні etchingroom1 «Зупинка»
  • з 23.06.23 по 23.09.23

Цим проєктом художниці офортної студії Анна Ходькова та Крістіна Ярош продовжують свої роздуми про відчуття самотності людини в середовищі міста, її стан розгубленості. Центральним образом рефлексій є зупинка громадського транспорту, що ніби штурвал допомагає триматися визначеного курсу в шаленому потоці буденності, інколи дещо хаотичному. Це про орієнтацію в просторі та часі, зрозуміла точка в будь-якому місці, навіть незнайомому.

А що відбувається, коли зупинка втрачає ці властивості — якщо всі знайомі маршрути більше не дійсні, а розклад руху щез із табло? Мисткині зосереджують свою увагу на зламі звичної реальності, поширюючи його на все наше буття: крамниці та ресторани, комунальні установи, маршрутки, люди і цілі міста — працюють за якимось чітким графіком. Якщо той раптом зникне, тоді відчуття спустошення, розгубленості стають неминучими.

  • Ya Gallery Lviv
  • Виставка «Ніжність» Володимира та Людмили Лободів
  • з 08.06.23 по 17.09.23

Виставка «Ніжність» — про ранню творчість тандему Людмили та Володимира Лободів, що розпочинали своє мистецтво безпосередньо, чесно, експериментально, в дусі часу, а заодно – на противагу усталеним канонам і звичкам тоталітарного радянського мистецтва.

У багатьох творах особливу увагу звернено на чуттєве й тілесне, що відобразилось не лише на полотні, у дереві чи на папері, а й у житті, де розкутість на хуторі та поїздки-походи до води завжди давали шанс на оголення.

  • Ya Gallery Black
  • Проєкт присвячений чорному кольору «Black»
  • з 17.06.23 по 06.08.23

В цьому артцентрі чорний обʼєднує різні ідеї та різних митців. Ya Gallery Black дозволяє поглянути на їхні роботи зі спільної точки зору — кольору і спонукає до розмови про чорний. Чорні скульптури, картини, книги та інші арт-обʼєкти…

Окрім чорного кольору Ya Gallery Black сповідує доступність. Вона починається ще з відсутності сходів та коридорних лабіринтів. Простір приземлений, в буквальному і переносному значенні. Цю тенденцію підхоплюють вікна-комірки для експонатів, обернені лицем до вулиці, трамвайної розвʼязки та потоків людей. Життя за межами обпалених стін вирує, ноги не зупиняються, а очі не знаходять за що зачепитись. Так було. Можливо, так буде і далі, а можливо потоки очей знайдуть наші вікна, подивляться і побачать. Побачать, що мистецтво відкрите до світу. Воно запрошує побачити більше. Ми запрошуємо побачити більше. Запрошуємо до розмови, яка лише почалась.

  • Туристичний інформаційний центр (місто Запоріжжя)
  • Персональна виставка Давида Чичкана «Ідентифікація. Інтерпретація. Репрезентація»
  • з 23.06.23 по 19.07.23

Експозиція покликана показати обличчя сучасних анархістів та анархісток, які захищають Україну в лавах ЗСУ, або загинули на цій війні зі зброєю в руках. Іще одним героєм цієї серії графічних робіт є Нестор Махно — український анархіст та військово-політичний лідер XX століття, командувач Революційної Повстанської армії та ідейний засновник створення першої в Україні та єдиної у світі анархістської республіки, що в 1918-1921 роках існувала на території сучасних Запорізької та Дніпропетровської областей України.

Художник переосмислює образ Нестора Махна, його армії та республіки, що був викривлений та витіснений радянською пропагандою з офіційного історичного наративу. Сьогодні Нестор Махно надихає анархістів та анархісток як з України, так і зі всього світу, ставати до боротьби проти сучасної імперіалістичної Росії, аби припинити її загарбницьку війну і здобути волю народам.

  • Галерея мистецтв «Лавра»
  • Персональна виставка Олега Тістола «Тіні. Ай-Петрі»
  • з 13.06.23

Експозиція презентує два щільно дотичних один до одного проєкта Олега Тістола — «Тіні» й «Ай-Петрі».

«Тіні» — серія дещо тривожних портретів київської інтелігенції близького художнику кола, створена за допомогою яскравого світлового променя, що окреслював чіткі абриси персонажів на полотні й нівелював деталі та подробиці, — була створена перед повномасштабним вторгненням росії в Україну.

Цей проєкт обірвався 24 лютого 2022 й поступився місцем спочатку напруженій візуальній мовчанці, кількатижневій стресовій паузі художника. А потім — з’явилася рятувальна для митця ідея — низка композицій із зображенням однієї з найвідоміших і знакових гір Криму — Ай-Петрі. Робота над картинами перетворилася в азартну цілющу для автора медитацію. Полотно створювалося за полотном. Композиція та сама, але кожна картина відмінна від попередньої за станом, настроєм, колоритом, культурологічним бекраундом. Десять, двадцять, сто… Тепер вже мало не триста.

  • Аукціонний дім Goldens
  • Виставка творів українського класика Григорія Світлицького «Поетика українського символу»
  • з 28.06.23 по 02.07.23

Світлицький по-особливому тонко відчував природу і цей хист став ключовим у творчості майстра. Його мелодійно-поетичні пейзажі за своїм змістом вважаються наповненими символами українського народу – хати-мазанки, церкви, корчми, паркани й вітряки. Проте митець йде далі та наповнює ці символи життям, своєрідним духом місця, який легко зчитується глядачем. Не даремно Григорій Світлицький вважається одним з видатних українських майстрів світлового живопису. Розробивши свою власну технологію фарб, він майстерно та по-особливому передавав у творах світло і колорит, будь то пейзажі, портрети, натюрморти чи жанрові картини. Саме завдяки унікальному світлосприйняттю, митець створював глибокі та об’ємні картини, сповнені ліричністю.

Експозиція «Григорій Світлицький. Поетика українського символу» — унікальна за своїм змістом подія, що об’єднала твори різних періодів творчості митця, жанри та техніки, що являє собою ретроспективний погляд на творчу спадщину митця. Усього у проєкті представлено 34 твори високого та навіть музейного рівня, серед яких живописні полотна, етюди та акварелі. Всі твори представлені на виставці походять з приватних збірок України.

  • Виставкова зала НАОМА
  • Виставка та благодійний аукціон на підтримку батальйону «Свобода» в складі бригади швидкого реагування НГУ «Рубіж»
  • з 29.06.23 по 28.07.23

Назва «беззвучно до глухоти» цитує строфу з вірша Ярини Чорногуз «голе бароко», написаного під час ротації письменниці на фронті, та окреслює ключову тему виставки — самотність.

2014 рік. З початком російської окупації жителі і жительки східних і південних територій України вимушені покинути свої домівки та асимілюватись у нових місцевостях. 2020 рік. Суспільство усамітнюється через пандемію. Позитивний тест і самоізоляція, прогулянки безлюдними вулицями і парками — самотність стає звичною. 2022 рік. Повномасштабне вторгнення росії та нова хвиля міграцій українців і українок підсилює відчуття (колективної) одинокості: через втрату дому, виїзд за кордон, загибель рідних і знайомих, очікування членів родини, які несуть службу на фронті, відчуження України від світу.

Російсько-українська війна протягом 9 років охопила кожного та кожну як мінімум відчуттям тривоги. Але більшою мірою відчуттям самотності.

  • Львівський муніципальний мистецький центр
  • Фотовиставка Тараса Бичка «Поза часом»
  • з 04.07.23 по 04.08.23

Під час роботи над цим проектом, фотограф Тарас Бичко подорожував Україною і намагався показати глядачеві час, який ніби зупинився у 60-70-80-х роках.

Здебільшого ці місця є спадщиною радянського режиму, який ніби вкоренився на підсвідомому рівні і продовжує своє життя, незважаючи на економічні, культурні та соціальні зміни навколо нього.

«Поза часом» — проект про «минуле», яке має бути стерте сьогоденням.

  • White World
  • Групова виставка «Діти Доктора Франкенштейна»
  • з 30.06.23 по 16.07.23

«Колаж передбачає майбутнє і показує, як змінилося минуле. Одним із перших колажистів-експериментаторів був доктор Франкенштейн, який успішно втілив надскладну операцію зі з’єднання нез’єднуваного і оживлення мертвого образу – завдяки створенню конотативних зв’язків, експлуатації ілюзій зрощення і мутацій. Доктор Франкенштейн добре усвідомлював, що він сам є колажем, смертним колажем, як і кожен із нас. Тому й сподівався створити колаж, що оживе. Ми, діти Франкенштейна, продовжуємо його справу і подорожуємо по звивистим швам, стикам, накладкам у пошуках місця, яке прийме цілющу іскру.», — Олександр Ляпін.

  • Національний центр «Український Дім»
  • Проєкт «Марія малює» – 100 невідомих творів Примаченко
  • з 07.07.23 по 27.07.23

На виставці глядачі вперше побачать сто картин легендарної художниці, адже ці твори з приватної колекції київського мистецтвознавця Едуарда Димшица раніше ніколи не виставлялися.

Сьогодні ми гостро відчуваємо, що і сама Марія Примаченко, її стійкість перед лицем випробувань долі, а тепер і її картини стали символом української незламності. Велику частину експозиції становлять роботи, що стали реакцією художниці на пережите: війну, загибель коханого на фронті, окупацію, бої за Київщину та післявоєнні злидні, Чорнобильську трагедію. Поруч зі знайомими нам образами фантастичних істот та квіткових декоративних панно у картинах акцентується тема боротьби добра і зла, в якій добро незмінно перемагає. Після трагедій війни Марія майже на 10 років полишила малювання, але повернулася, бо творчість була її способом існування.

Назва проєкту «Марія малює» відсилає нас до альтруїстичного світогляду художниці, до її стійкості та відданості своєму всесвіту. Саме тому слоганом виставки став вислів самої художниці – “Щоб люди жили, як квіти цвіли”.

  • Музей української діаспори
  • Виставковий проєкт «Кричевський. Саєнко. Майстер і учень»
  • з 06.07.23

Виставковий проєкт присвячено двом видатним українцям – великому візіонеру української культури Василю Кричевському та його талановитому послідовнику Олександру Саєнку. В рік 150-річчя Кричевського та напередодні 125-річниці з дня народження Саєнка відбудеться творчий діалог майстра та його учня, фундатора стилю українського модерну та представника школи Кричевського, постане історія їхньої співпраці та дружби нащадків обох мистецьких династій.

  • Асортиментна кімната
  • Виставка Школи Молодої Миколаївської Фотографії «якщо ти довго дивишся в пустóти»
  • з 08.07.23 по 05.08.23

Дев’ять років війни — час пустóт та наповнень. Місця біля нас за столом спорожніли, а місця в нашому серці наповнились. Якісь міста збезлюдніли, інші пожвавились. Емпатія до одних висохла, любов до інших примножилась, так само як і ненависть до ще інших. Якісь дороги закрилися, інших стало в надлишку. Ми напонилися люттю чи втомою, а частіше обидвома одночасно.

Виставка «якщо ти довго дивишся в пустóти» не дає відповіді на «що потім?», але фіксує момент споглядання. Це момент завмирання, оніміння, мовчання. Або ж момент, коли жах перетворюється на чорний гумор, а острах зустрічається з пристрастю. Ця виставка не про те, що ми бачимо, коли вглядаємось у порожнечу, а про направленість погляду — направленість повз камеру, повз візаві та повз фізичні об’єкти. Про направленість погляду туди, куди з доброї волі не хочеться дивитись. Коли довго дивишся в пустóти, є вірогідність зустріти ту частину свого «я», яка була досі невідома.

  • Національний художній музей України
  • Виставка «Передчуття Перемоги» в рамках проєкту «Перемога Гідності»
  • з 06.07.23 по 20.08.23

Митці завжди тонко відчувають час та передчувають майбутні події, іноді, здається, навіть передбачають їх, втілюючи свої візії у мистецьких творах. Передчуття перемоги – це стан віри, в якому митці працюють тут і зараз, створюють та програмують майбутні події. Художники Марина Скугарева, Олена Придувалова, Олег Тістол, Олексій Аполлонов, Олександр Сухоліт, Микола Білоус діляться своїми передчуттями і дають нам можливість спостерігати творчий процес, запросивши відвідувачів, співвітчизників і співрозмовників у куточки своїх майстерень, інстальовані в залах музею.

  • Sklad N5 Gallery
  • Виставка Миколи Маценка «РІКА — МОРЕ»
  • з 01.07.23 по 26.08.23

Новий проєкт Миколи Маценка «РІКА — МОРЕ», створений у впізнаваній геральдичній манері, присвячено річковим та морським портовим українським містам.

«Історія нашої країни починалася з водного шляху зі Скандинавії до Візантії, через Дніпро та Чорне море. Минуло понад тисячу років. Попри тимчасові труднощі, настала пора відновити старі водні шляхи, відбудувати, модернізувати та примножити порти, без яких неможливе наше велике економічне та політичне майбутнє.», — коментує серію Микола Маценко.

Фотографія на головній: фрагмент роботи української художниці Жанни Кадирової з персональної виставки «Траєкторії польотів» в міжнародному центрі сучасного мистецтва PinchukArtCentre.