Рубрики
TOP UKRAINE

17 цікавих виставок жовтня

Розповідаємо про виставки, які варто відвідати в Києві, Львові, Запоріжжі та Одесі.

  • Мала Галерея Мистецького арсеналу
  • Виставка Вольта Агапєєва та Діми Толкачова «ОСЬ-ОСЬ»
  • з 14.09.23 по 15.10.23

«ОСЬ-ОСЬ» — шоста виставка у серії діалогів художників та художниць в межах проєкту «Одне з одним. Просторові діалоги».

Проєкт є спробою осмислити відчуття, які учасники виставки проживали напередодні повномасштабної війни та під час блекаутів. Ці два періоди, хоч і розділені часово, пронизані тривожним очікуванням – передчуттям російського вторгнення та пристосуванням побуту до графіка відключення світла.

Неможливість вплинути на ситуацію формує напругу між безсиллям та бажанням супротиву. Втім, мистецьке осмислення власної непевності стає для художників зоною контролю посеред постійної невизначеності.

  • Артцентр Дзиґа
  • Проєкт Софії Короткевич “ПРОСТІР : НЕБЕЗПЕКА”
  • з 20.09.23 по 08.10.23

18 березня 2022 року Софія Короткевич побачила з вікна пролітаючу над сусіднім будинком ракету, і цей досвід спонукав художницю до створення серії “ПРОСТІР : НЕБЕЗПЕКА”.

Момент видимої, близької небезпеки запамʼятався авторці як розмитий, уповільнений, розкадрований, як і спогади, що були нечіткими й набули усвідомленості з часом. Обрана техніка перетворює творчий процес на символічний акт закарбовування у пам’яті — ракети над містом врізаються в спогади, наче різець у лінолеум.

  • Музей видатних діячів української культури
  • Мультимедійний історичний проєкт «[Не]знищен[н]і»
  • з 12.09.23 по 31.10.23

Мультимедійний історичний проєкт «[Не]знищен[н]і» розповість нашу історію від початку репресивних переслідувань, ілюструючи її особистими життєвими сценаріями культурних та громадських діячів. Історія, яка спершу довгий час замовчувалася, а згодом не мала достатнього висвітлення у публічному просторі, втілиться в двох виставкових залах меморіального будинку родини Косачів.

Арешти людей із найближчого оточення родин Старицьких і Косачів, звинувачення чоловіка Лесі Українки, ув’язнення онуки Михайла Старицького, переслідування родини Івана Франка та показові суди над представниками української інтелігенції, виставка розповідає про тих, хто особисто відчув на собі каток тоталітарної машини.

  • Нацiональний музей «Київська картинна галерея»
  • Виставка робіт Влада й Олександри Кришовських «Дні минулого майбутнього»
  • з 26.09.23 по 26.10.23

Влад та Олександра Кришовські позиціонують себе як представників напрямку «арт брют» (пер. з фр. «брутальне мистецтво»), тож годі чекати від їхніх творів правдоподібності чи традиційності. Та й ліричні герої, що вгадуються поміж неоднорідними частинами цього висловлювання, глибоко збентежені власними трансформаціями.

Митці у своїх роботах відображають хаотичні взаємодії елементів попкультури, предметів народного побуту, спотворених уявою авторів тварин, рослин та інших примар їхньої свідомості. В процесі споглядання артобʼєктів і спроб впорядкувати пануючий серед них безлад, все ж є можливість осягнути химерну логіку творців. Отримані враження можуть розходитися абсолютно різними шляхами, проте кожен з них залишається правильним у своєму контексті. Адже, цитуючи улюблений вислів Влада Кришовського (авторства Марселя Дюшана), який лежить в основі концепції дадаїзму: «Художник не має монополії на тлумачення своїх творів».

  • Одеський музей західного і східного мистецтва
  • Персональна виставка Олени Домбровської «Моторош»
  • з 28.09.23 по 07.11.23

Моторош — почуття небезпеки, що насувається. Воно виникає неконтрольовано та буває різної сили та відтінків: від легкого занепокоєння до панічного жаху.

Мисткиня змогла перетворити це почуття, настільки актуальне в наш час, в лінії та кольори, створивши серію творів «Видовище» та показати тяжкість боротьби з виникаючим жахом та болем у форматі відео-арту. Ця робота присвячена табуйованій темі селфхарма. Тої нестерпної стадії внутрішнього білю, коли людина знаходить порятунок тільки у фізичному болю. Тривога, що виходить від робіт, передається глядачу, а яскраві тексти артикулюють виникаючі почуття.

  • Галерея «Лавра»
  • Виставка Олександра Клименко «Потужна дія оптимізму. Від супреми Малевича до ноосфери Вернадського»
  • з 22.09.23 по 15.10.23

Виставка є частиною авторської програми «Відродження України». Оптимізм, радість буття, енергія, простір – головні категорії Ноосферо-Космічного Мистецтва Майбутнього, яке створено та теоретично обґрунтовано автором у численних текстах і яке і є фундаментом програми. Глядачам представлені нові, найсвіжіші твори, написані митцем у 2022 та 2023 році, під час війни, у Києві. Переважна більшість творів експонується вперше. Також представлено декілька картин попередніх років, що вже стали класикою сучасного мистецтва України.

  • Avangarden Gallery
  • Проєкт Олександри Токаревої «Нахід»
  • з 20.09.23 по 10.10.23

Проєкт «Нахід» Олександри Токаревої – це глибока інтроспекція художниці, яка намагається зрозуміти і виразити свої почуття та реакцію на агресивні зміни в історії.

Картина світу, де колишні звичність і рідність пейзажів перетворилися на щось незрівнянно страшне, тепер вкрита чорнотою війни. Представлена серія акварельних робіт та керамічних скульптур – художня візуалізація безперервного руйнування, але й перетворення.

  • Stedley Art Foundation
  • Виставка робіт Костянтина Зоркіна «Колискова»
  • з 19.09.23 по 12.11.23

Всі твори Костянтина Зоркіна поєднані елементами й символами внутрішньої міфології та пов’язані з філософськими й духовними концепціями різних культур. Повною мірою ці знаки проявляються у скульптурах із серії “Мова знаків”: змія, череп, птах, людська фігура проступають із дерев’яних долонь філософа-алхіміка. За задумом митця, який був художником кількох вистав Харківського театра ляльок, ці руки є також долонями лялькаря-деміурга.об’єкти, перформанс і ленд-арт. Художник запрошує глядачів до своєрідної гри, завдання якої — заплутати розум, відвернути його, зробити так, щоб він не заважав прямо взаємодіяти з магічним полем мистецтва. У своїй практиці художник використовує природні матеріали, ручну обробку, здебільшого працює з деревом та металом.

Гобелени, представлені на виставці, пов’язані з роздумами митця про сакральну природу колискової пісні. З погляду магічного мислення, колискова є старовинною практикою програмування сну. Головне завдання батьків — захищати дитину, і колискова є спробою зробити це навіть під час сну. Слова та мелодія колискової схожі на замовляння, яке оберігає свідомість дитини у царстві снів, веде її повз кошмари та жахи, аж до пробудження на світанку.

  • The Naked Room
  • Персональна виставка Ксенії Білик «Химера»
  • з 22.09.23 по 05.11.23

Текстиль, гутне скло, гобелен, кераміка — Ксенія переважно працює з “декоративно-ужитковими” техніками, але “уживає” їх для втілення доволі жорстких, чи навіть перверсивних образів. Останні кілька років художниця досліджує механізми конструювання колективної пам’яті та візуальної пропаганди. Її образи, миттєво впізнавані, але водночас позбавлені контексту, спрацьовують як тригер, що запускає процес проявлення візуального несвідомого. Крім того, естетична спокусливість самих робіт занурює у свій окремий світ, сповнений фантазії, чуттєвості та насолоди.

Розмірковуючи про роль пропаганди вже під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, художниця звертається до фольклору та тоталітарної естетики як головних джерел уявлення про війни та їхні наслідки. Для виставки в The Naked Room Ксенія створює простір, насичений “химерними” об’єктами. Це ті самі гобелени, рисунки на знайденому текстилі, що складаються в символічну “дошку пошани”, й центральний об’єкт — Фонтан, який невпинно продукує мутну воду пропаганди. Цей сукупний псевдомеморіал водночас деконструює політики пам’яті тоталітарних держав, а також нагадує нам, чого треба стерегтися у створенні власних в умовах повномасштабної війни.

  • Ya Gallery Lviv
  • Виставка Миколи Малишко «В собі»
  • з 20.09.23 по 26.11.23

«В собі» – виставка дерев’яної скульптури різних періодів класика українського сучасного мистецтва.

Ця виставка продовжує низку попередніх проєктів, які складаються з творів різних років, як книга оповідань. Перші тендітні скульптурні твори 1980-х співіснують з монументальними, грубими, тесаними скульптурами останніх десятиліть, і свіжими експериментами абстрактних форм.

В собі – це характеристика мистецьких роздумів. Що відбувається в голові художника, коли зароджується творча ідея або її імпульс? У Малишко – це завжди живий ескіз, який показує пошук і трансформацію задуманого об’єкту від начерку до креслення.

  • Національний центр «Український Дім»
  • Виставка сучасної української скульптури «Простори. Межі. Кордони»
  • з 29.09.23 по 05.11.23

Ця виставка — спроба окреслити своє місце в умовах воєнної дійсності, перезібрати власний світ зі шматків реальності, винайти актуальні сценарії життя.

На виставці представлені твори 40 українських митців, які виходять за межі традиційного медіа скульптури на територію нових медіа — об’єктів та інсталяцій. Експонати створені в різноманітних техніках та масштабах: від інсталяції на мілітаристичну тему зі ста об’єктів у центральному залі до скульптурних робіт у камерних і навіть інтимних просторах.

  • Туристичний Інформаційний Центр (Запоріжжя)
  • Виставковий проєкт Олександра Животкова «Покрова»
  • з 27.09.23 по 10.10.23»

«Покрова» Животкова – це погляд сучасного художника на спадщину Київської Русі. Адже ще наприкінці XII століття на території України з’явилася традиція святкування Покрови, а разом з нею виникла відповідна іконографія — Діва Марія з піднятими у традиційному жесті заступницької молитви руками. Животков у монументальному скульптурному рельєфі вирізьбив неначе лише шати в які вбрана Богородиця та її плат-омофор. Сам безтілесний образ Діви Марії трансцендентно виступає пустоти-цезури, до нього не насмів торкнувся метал різблярського інструмента художника.

У «Покрові» Олександр Животков продовжує безперервну лінію українського мистецтва та відкриває глибокий сенс образів та символів, які сповіщають про нашу спільну спадщину, єдність та міцність національного духу навіть у найважчі часи.

  • Ya Gallery Kyiv
  • Персональна виставка Henyk «Світ зовсім інший»
  • з 20.09.23 по 19.11.23

Абстракція – це почуття. Експозиція відкриває глядачу світ Henyk. Світ художника. Особливий світ людини, творця, глядача. Для кожного зовсім інший. Емоційно неоднорідний і різноманітний.

Залежно від досвіду, набутої інформації, життєвого шляху кожна людина має свій індивідуальний особливий світогляд. І найціннішим для людини є можливість вільного вираження своїх ідей та думок“, — Henyk.

  • Галерея «Лавра»
  • Мультимедійний проект «Lviv New Generation»
  • з 29.09.23

Мультимедійний проект восьми художників об’єднує живопис, графіку, скульптуру та мультимедійні твори, які є певною художньою рефлексією молодих митців на виклики жорсткого сьогодення, де незламність і крихкість для кожного з нас є основними синонімами до слова «буття».

Проект Lviv New Generation є певним зрізом молодого сучасного мистецтва Львова, яке відрізняється особливим поєднанням західноєвропейських мистецьких тенденцій і українських наративів, а мультимедійність, яка є головним трендом світового сучасного мистецтва, давно стала знаковою рисою актуального львівського арту. Філософські роздуми, буремна експресія та чуттєвість — головні складові проекту, як і життя кожного з нас, тих, кому довелося жити у складні часи протистояння і запеклої боротьби. 

  • Довженко-Центр
  • Виставка «Ріка кричала, вила, як поранений звір»
  • з 05.10.23 по 29.12.23

Виставка «Ріка кричала, вила, як поранений звір» досліджує кінематографічну репрезентацію підкорення Дніпра.

6 червня 2023 року російські війська підірвали греблю Каховського водосховища, здійснивши черговий воєнний злочин під час повномасштабного вторгнення в Україну. Соціальні та екологічні наслідки цієї події будуть оцінені лише у майбутньому. Ми ж повертаємося до минулого, щоб дослідити процеси, здійснені радянською модернізацією: побудову каскаду гідроелектростанцій на Дніпрі та ідеологічне переосмислення водних ресурсів України.

  • Ya Gallery Black
  • Виставка Уляни Ярошевич «Прогрес»
  • з 26.09.23 по 19.11.23

В рамках виставки представлена скульптура переважно початку 2000-х та свіжі ескізи скульптури в акварелях. Художниця керамістка використовує в своїй художній практиці техніку гончарного кола, виготовляє багатомодульну скульптуру.

  • Музей Шолом-Алейхема
  • Виставка фотографій Віктора Марущенка «Пам’ять Бабиного Яру»
  • з 28.09.23 по 15.10.23

До експозиції увійшли роботи, зроблені майстром у 1986, 1989-1991 роках, фотографії розповідають про маловідомі моменти вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру. Радянська влада намагалася замовчувати цю трагедію. Тому більшість цих знімків зроблені Марущенком не за редакційним завданням, а як свідчення очевидця для майбутнього.

Фотографія на головній: фрагмент роботи Влада Кришовського з виставки «Дні минулого майбутнього» в Нацiональному музеї «Київська картинна галерея».