Рубрики
UKRAINE WORLD

У Копенгагені покажуть виставку Миколаївської школи концептуальної та арт-фотографії

24 лютого Український дім в Данії (м. Копенгаген) представляє інавгураційну виставку Миколаївської школи концептуальної та арт-фотографії (MYPH) в Данії — «Спільне тіло: Миколаївська молода фотографія». Заснована у 2018 році в Миколаєві місцевим фотохудожником Сергієм Мельниченком, школа та сформований на її основі колектив молодих українських фотографів швидко стали одним з найбільш динамічних, переконливих та плідних явищ у сучасній українській культурі.

На виставці представлено понад вісімдесят робіт засновника школи Сергія Мельниченка та восьми випускників MYPH, а також три слайд-шоу, що дають вичерпне уявлення про різноманітний творчий доробок MYPH. Молоді автори працюють з широким спектром медіа, включаючи цифрову та аналогову фотографію, полароїди, цифрові та ручні маніпуляції з зображеннями, а також проекції та слайд-шоу. Їхні проекти передають дуже реальний, фізичний досвід того, як це — бути українцями у 2024 році, на третьому році повномасштабного російського вторгнення в Україну та після 10 років війни, що триває.

«Для нас надзвичайно важливо привезти цю виставку до Данії, країни, яка постійно демонструє потужну підтримку нашого рідного міста. Миколаїв, місто, де народився MYPH, був місцем, де ми пережили численні виклики та критику, але він також є основою нашої енергії та рішучості. Попри всі випробування, очевидно, що ми рухаємося у правильному напрямку, і можливість представити нашу роботу в Українському домі в Данії є найкращим доказом цього і має для нас велике значення. Ця виставка дозволяє нам не тільки представити миколаївську фотографію, але й показати більш широкий спектр української молодої фотографії», — говорить Сергій Мельниченко, який виступив співкуратором виставки разом з куратором Українського дому в Данії Катею Стукаловою.

«На фотографіях цієї виставки представлені найрізноманітніші тіла — одні оголені, інші прикриті, а деякі навмисно заховані за одягом, попелом, проекціями чи предметами побуту. До війни будь-яка згадка про тіло у контексті південних регіонів України, зокрема Миколаївської області, викликала асоціації з гедоністичною та невимушеною атмосферою, часто пов’язаною з неквапливим пляжним відпочинком та багатою родючістю ґрунтів. Тіло, зображене на цій виставці, що відбувається через два роки після початку повномасштабного вторгнення, далеко не розслаблене. Воно болить, воно напружене, воно намагається захистити себе або злитися з навколишнім середовищем. Але воно також є співчутливим, воно проектує на себе всі ті болі та небезпеки, які переживають інші тіла співвітчизників», — розповідає Катя Стукалова, кураторка проектів візуальної культури та сучасного мистецтва Українського дому в Данії.

«Війна Росії проти України лише нагадала світові, наскільки спільною та взаємопов’язаною є наша реальність. Безперервні атаки Росії з 24 лютого 2022 року на українську цивільну інфраструктуру та культурні об’єкти призвели до того, що мільйони українців були вимушені покинути свої домівки або розділити їх з іншими. Рішення Російської Федерації шантажувати світ нападом на українські кораблі, що перевозили зерно до країн, які його потребують, у 2022 році поставило багато громад на межу світового голоду. Доля свободи у світі зараз знаходиться в руках українських воїнів і залежить від кількості безпілотників та іншого обладнання, наданого союзниками України — націями-однодумцями, які поділяють наші цінності та разом з нами відстоюють ідеали людської гідності. Тіло нашого життя — спільне. Тіло нашого страждання — спільне. Наш успіх і наша перемога також будуть спільними. Особливо це стосується таких країн, як Данія — країни, яка не лише лідирує серед інших держав у наданні економічної, військової та гуманітарної допомоги Україні, але й бере участь у відбудові її міст, зокрема Миколаєва. Ми раді представити молоді таланти фотографії з Миколаєва та посилити їхні цінні для данської аудиторії голоси у звʼязку з трагічними роковинами повномасштабної агресії,» — говорить Наталія Попович, голова Українського дому в Данії.

Автори: Сергій Мельниченко, Артем Гумілевський, Ксенія Петровська, Наталі Агризкова, Вероніка Моль, Савка, Ірина Кабиш, Лі Білецька, Анастасія Дехтярук.

  • Відкриття виставки: Субота, 24 лютого, 16:00
  • Виставка триватиме з 24 лютого до 26 травня 2024