Рубрики
TOP UKRAINE

13 цікавих виставок листопада

Незважаючи на складну пандемічну ситуацію, українські музеї та галереї продовжують роботу. Листопад дарує поціновувачам мистецтва цікаві виставкові проєкти, серед яких: груповий проєкт «5 років тому» у честь 5-ти річчя Voloshyn Gallery, виставка до шістдесятиріччя Олександра Ройтбурда та виставка фіналістів конкурсу МУХі 2021.

  • Voloshyn Gallery
  • Груповий проєкт «5 років тому» у честь 5-ти річчя Voloshyn Gallery
  • з 20.10.21 по 14.11.21

«5 років тому» – це візуалізація взаємодії минулого та теперішнього, де експозиція є дослідженням часу та простору, і водночас його фіксацією, що набуває значення для створення і культивування нового досвіду через призму минулого.

На виставці «5 років тому» представлені арт-об’єкти, створені авторами (Нікіта Кадан, Леся Хоменко, Олексій Сай, Микола Рідний, Ніколай Карабінович, Євген Самборський, Влада Ралко та Володимир Будніков) у 2016 році, в рік заснування Voloshyn Gallery, аби подивитись на них ще раз з позицій часу, що минув. Деякі роботи було створено художниками в рамках серій, деякі паралельно або ж в перервах між ними. Навмисно «витягуючи» роботи з власного контексту, позбавивши загальної теми, ми переглядаємо важливі свідчення в минулому, звертаємо увагу на те, що раніше могло лишитися другорядним. Експозиція стає точкою порівняння «вчора» і «сьогодні».

  • Одеський художній музей
  • Виставка «Рой. До шістдесятиріччя Олександра Ройтбурда»
  • з 16.10.21 по 31.12.21

Цей проєкт — своєрідний «тізер» до великої персональної виставки-ретроспективи Ройтбурда, що буде показано наступного року у чотирьох містах країни: Одесі, Києві, Львові та Дніпрі.

На виставці представлено 28 живописних робіт Ройтбурда, відеоарт, інсталяції та близько 70 архівних фотографій з родинної та приватних колекцій. Виставка робить акцент на ранньому періоді творчості, 1980-1990-х, коли Олександр не тільки пробував себе у різних напрямках мистецтва, але й займався активним формуванням одеської та загальноукраїнської художньої спільноти.

  • YermilovCentre
  • Виставковий проєкт «Олександр Дубовик. Знаки»
  • з 15.10.21 по 26.11.21

В проєкті показано різні напрямки творчості художника: від перших знакових живописних “букетів” створених у 1960-тих і серій гуашей до унікальних артбуків, в яких художник втілював свої найбільш сміливі ідеї. В експозиції також буде відтворено атмосферу Новоапостольскої церкви у Києві, для якої художник створив проєкт вітражного оформлення.

Олександр Дубовик — знакова фігура в історії українського мистецтва. Він створив корпус живописних і графічних творів, що сьогодні зберігаються у світових музейних колекціях, а також виклав свої погляди на мистецтво у текстах, філософських трактатах та поезіях.

  • Музей сучасного мистецтва Одеси
  • Виставковий проєкт «Кібература» художниці Ozi (Ірини Озаринської)
  • з 21.10.21 по 21.11.21

Художниця послідовно розкриває тему Artist-book, використовуючи великий спектр інструментів: живопис, графіку, відео-арт, скульптуру — Ozi створює єдиний простір, кожен фрагмент якого відображає ціле, і розповідає про трансформацію, яку зазнала книга від моменту зародження самого поняття, першіх її втілень в пергаменті до сучасного подання в цифровому вигляді.

Художниця, продовжуючи досліджувати одну зі своїх улюблених тем проведе кожного глядача в портал просторових меж предметів, і за допомогою свого досвіду і майстерності втілить його розширення. Розгорнувши цей простір, вона дбайливо зберігає увагу до книги, як до художнього об’єкту. В інсталяції ми побачимо продовження традицій світового мистецтва livres d’artistes, що породжує бажання постійного втілення художньої комунікації.

  • Мистецький арсенал
  • Виставковий проєкт «ФУТУРОМАРЕННЯ»
  • з 15.10.21 по 30.01.22

Виставковий проєкт присвячений футуризму — одному з найяскравіших явищ у світовій історії мистецтва. «Бацила футуризму», за метафоричним визначенням Михайля Семенка, почала ширитись світом на початку ХХ століття. Невизначеність (марення) та процесуальність важливі для футуристів як концепти творчих пошуків; звідси — назва виставки.

9 залів Мистецького арсеналу презентують найбільш радикальну візію мистецтв 1920-х в Україні: перехід від мис­тецтва минулого до майбутнього, деструкцію. За «законами» футуризму — на зміну процесові розкладання прийдуть конструювання нової культури та творення метамистецтва. Експеримент і провокація, змішування серйозного і смішного, політичного і побутового — таким був шлях деструкції.

Проєкт «Футуромарення» — не лише про мистецтво. Він, передусім, про людину і суспільство, які постають перед викликами доби — соціальними, економічними, світоглядними. Цивілізація повсякчас проходить такий цикл, стикаючись з новим досвідом і неодмінно фантазує про майбутнє.

  • БФ «Мистецтво без меж»
  • Проект «Уявні тіні та тіні» Олега Тістола та Ігоря Бондаренка
  • з 19.10.21 по 11.11.21

Виставка-діалог живописця Олега Тістола та фотографа Ігоря Бондаренка підіймає питання реального та ірреального, суб’єктивного та об’єктивного в нашому сприйнятті дійсності.

В своєму мистецькому діалозі живописець та фотограф ніби обмінялися художніми засобами візуального відображення, для того, щоб підкреслити амбівалентність поглядів та різноманіття смислових контекстів нашого сприйняття світу. Створюючи портрети з тіней, Тістол майже відкидає емоційну гамму живописності, апелюючи тільки до контрастів між особистістю та середовищем, реальністю та містикою, об’єктивним та суб’єктивним, використовуючи колір, лише як певний емоційний тон. У той час фотограф Ігор Бондаренко вносить в чіткий світ фотографічної монохромної репрезентації дійсності найголовніший художній засіб живопису – колір, як одну з основних констант нашого бачення дійсності. І цей конфлікт, відверте вторгнення в монохромну «картинку», цілком трансформує першопочаткове її сприйняття, розширюючи діапазон її трактування та залучаючи до діалогу глядача про те, що є реальність та істина.

  • Nt-Art Gallery
  • Виставка «Метафізика. Острів»
  • з 22.10.21 по 27.11.21

«Метафізика. Острів» — виставка кураторок Оксани Довгополової, Наталки Ревко та Катерини Семенюк про переосмислення «одеського міфу».

Одного разу в розмові на вулиці нічної Одеси Олександр Ройтбурд почув фразу: «Так ви тут живете в де-кіріковському пейзажі!». Таке, де-кіріковське, метафізичне обличчя Одеси важко побачити. Ззовні гарантовано видно її екзотизований, симулятивний образ, описаний в так званому одеському міфі з його обов’язковим «колоритом», тюлькою та псевдо-єврейськими жартами. Одеса добре навчилася демонструвати саме таку картинку, яка непогано продається.

Але коли тебе раптом засліпить полуденне сонце, ти побачиш… острів на межі між морем та степом. Весь цей галасливий балаган нікуди не зникає, але ти бачиш і простір чистих сенсів, у який вводить виставка «Метафізика. Острів». Тоді і з’являється чиста лінія узбережжя, а на ній — місто-острів. Саме таку Одесу ми бачимо в роботах одеських художників 1960–70-х, які шукали це місто поза часом у неперервному полілозі з однодумцями.

  • Malevich
  • Персональна виставка Жені Лаптій «Пангея»
  • з 28.10.21 по 11.11.21

Пангея (від грец. γη gê «Земля» та грец. παν pan «все», буквально вся Земля) — надконтинент, який раніше містив у собі майже весь суходіл та існував 300 мільйонів років тому. Вся Земля була оточена океаном Панталасса.

Виставка про взаємодію людини з ідеальним природнім світом та про наслідки цієї взаємодії. Художниця пропонує глядачу порефлексувати над тим, чи зможемо ми створити умови для екологічної сталості та уникнути глобальних катастроф. Проект створений в рамках резиденції Ruda project 2021 та присвячений найбільшому промисловому центру України — Кривому Рогу.

  • M17 Contemporary Art Center
  • Виставка фіналістів конкурсу МУХі 2021
  • з 11.11.21 по 05.12.21

Проєкт МУХі 2021 – восьма виставка фіналістів та фіналісток конкурсу для молодих українських художників та художниць з різних куточків України та світ.

МУХі – це поліфункціональний проєкт, спрямований на послідовну і тривалу роботу з підтримки українських художниць і художників на етапі їх становлення. Нaзвa МУХі є абревіатурою від «Молоді Українські Художники/ці і». Перша виставка МУХі булa презентовaнa в 2009 році в Боттега Галереї. У 2021 році проєкт реaлізовaно увосьме.

  • Золотое Сечение
  • Виставка-продаж «За лаштунками іронії Жан-Луї Форена»
  • з 27.10.21 по 17.11.21

Жан-Луї Форен — учасник перших виставок імпресіоністів нарівні з Клодом Моне, Едгаром Дега, П’єром-Огюстом Ренуаром, Полем Сезанном, Полем Гогеном та іншими геніями епохи. Дега вважав його кращим другом, вони пліч-о-пліч писали етюди за лаштунками опери, спостерігаючи за балеринами. Сезанн обожнював сатиричні малюнки Форена, а Анрі Тулуз-Лотрек називав його своїм учителем та покровителем і надихався творчістю художника.

Київська виставка робіт Форена охоплює всі періоди творчості автора, а також всі теми та техніки, які художник використовував для створення своїх шедеврів. Твори Жан-Луї Форена дозволять відвідувачам виставки зануритися у атмосферу Парижа 19-20 століть, відчути емоційний стан героїв його сюжетів та отримати стравжнє естетичні задоволення від геніальної техніки письма майстра. Всього на експозиції представлено 23 оригінальних твори художника. Всі роботи виставки належать українському колекціонеру, який протягом довгого часу вивчав творчість Форена та збирав його шедеври по всьому світові — з приватних зібрань Європи і США.

  • The Naked Room
  • Персональна виставка художниці Олександри Кадзевич «ПЕЙЗАЖ–СУВЕНІР»
  • з 27.10.21 по 17.11.21

«ПЕЙЗАЖ–СУВЕНІР» — друга персональна виставка художниці Олександри Кадзевич в галереї The Naked Room. До експозиції увіййшли нові живописні роботи та артефакти, пов’язані з персональної історію родини художниці.

  • Мала Галерея Мистецького арсеналу
  • Виставка «Швидко. Зручно. Небезпечно»
  • з 05.11.21 по 25.11.21

Виставка присвячена феномену гіг-економіки, у якому працівни_ця опиняється у стані незахищеної та нестабільної праці. Учасни_ці проєкту аналізують власний досвід взаємодії та співпраці з різними цифровими платформами та оприявнюють їх проблеми.

  • Tiro al Blanco та Voloshyn Gallery
  • Групова виставка українських художників «Виходячи за межі»
  • Місце проведення виставки: Галерея Tiro al Blanco (Гвадалахара, Мексика)
  • з 27.10.21 по 15.01.22

Цей кураторский проєкт – міжнародна колаборація, в рамках якої вперше за 30 років незалежності України у Мексиці представлено проєкт українських авторів. У виставці беруть участь Леся Хоменко, Катерина Лисовенко, Kinder Album та Анастасія Подерв’янська.

Українське мистецтво згенероване однією системою виходить буквально за межі, долаючи відстань у тисячі кілометрів, де зіштовхується з іншою парадигмою, створюючи нові складні взаємозв’язки. Підходи авторок в їхніх роботах також зіштовхуються між собою під різними кутами, доповнюючи один одного, балансуючи між запереченням і ствердженням, одночасно виходячи за рамки власного контексту.